'Smart potato' moet verspilling tegengaan

Een aantal studenten van de Hanzehogeschool Groningen wil met de 'smart potato' de kwaliteit van aardappelen verbeteren en verspilling tegengaan. Het apparaat verricht metingen in de grond en stuurt de data door naar de akkerbouwer, zodat deze kan besluiten te gaan beregen of bijmesten.

%27Smart+potato%27+moet+verspilling+tegengaan
© Han Reindsen

In Nederland is jaarlijks 300 tot 400 miljoen kilo aardappelen ongeschikt om te gebruiken voor verdere verwerking of consumptie. Veel te veel, vinden de Groningse studenten. Ze zien in de 'smart potato' een oplossing van dat probleem.

De studenten in Groningen borduren voort op eerdere onderzoeken. De slimme aardappel was al door een andere partij bedacht, maar nog niet doorontwikkeld tot een productierijp product. De studenten willen een slimme aardappel maken die werkt via 5G. Deze verricht onder de grond allerlei metingen (onder andere vocht en temperatuur), die vervolgens naar de boer worden doorgestuurd, vertelt Vincent Huisman, een van de betrokken studenten en mede-eigenaar van het bedrijf Croptimise.


Tekst gaat verder onder video.


Dertig pilotprojecten

De studenten hebben een case ingediend bij de Proeftuin 5G, om testen te kunnen doen met de slimme aardappel. Inmiddels zijn meer dan dertig pilotprojecten met 5G uitgevoerd en hebben ruim driehonderd studenten, voor een groot deel bij de Digital Society Hub van de Hanzehogeschool Groningen, een 5G-gerelateerde opdracht gedaan.

Na de pilot willen de student-ondernemers achter Croptimise het apparaatje op de markt brengen en verkopen aan boeren. Eerst alleen in Nederland, maar daarna ook in het buitenland. 'We denken dat veel boeren hier voordeel van hebben', zegt Huisman.

Partners in deze 5G-pilot zijn Dell EMC, VMware, TNO, VodafoneZiggo en de Hanzehogeschool Groningen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer