Stikstofopbrengst Srv komt in zicht

Landbouwminister Carola Schouten informeert de Tweede Kamer deze maand over de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). Vooral de stikstofopbrengst van de regeling houdt de gemoederen bezig.

Stikstofopbrengst+Srv+komt+in+zicht
© Twan Wiermans

Volgens een woordvoerder van het ministerie van LNV wordt er nog volop gerekend aan het effect van de Srv op de totale stikstofemissie en de stikstofdepositie op individuele gebieden.

De subsidieregeling werd in 2019 primair in het leven geroepen om voor omwonenden van varkenshouderijen in veedichte gebieden de geuroverlast te verminderen. Stikstof speelde daarbij geen rol, maar werd in tweede instantie wel een belangrijke bijvangst.


407 beschikkingen

502 varkenshouders dienden een aanvraag in voor de Srv. Van hen voldeden 407 met in totaal 910.645 varkensrechten – 802.243 in de regio Zuid en 108.402 in de regio Oost – aan de gestelde eisen.

Van de gehonoreerde aanvragen bevinden zich 29 varkenshouderijen binnen een afstand van een kilometer van een Natura 2000-gebied. Nog eens 151 bedrijven liggen op een afstand van 1 tot 5 kilometer, 201 bedrijven op een afstand van 5 tot 20 kilometer en 6 bedrijven op een afstand van meer dan 20 kilometer.


Acht weken

De 407 ondernemers die in 2020 een beschikking ontvingen, hadden in eerste instantie acht weken de tijd om daarop te reageren. Op verzoek van zowel varkenshouders als gemeenten heeft Schouten die termijn in individuele gevallen meermaals verruimd tot uiterlijk 1 april van dit jaar.


Hoeveel ondernemers hun bedrijf definitief staken in het kader van de Srv maakt de minister deze maand bekend. Insiders schatten dat aantal op 250.


Kamervragen

In antwoord op Kamervragen van Thom van Campen (VVD) bestrijdt Schouten dat varkenshouders hun aanvraag introkken vanwege trage procedures of bureaucratische rompslomp. Belangrijkste redenen om niet mee te doen, zijn volgens haar de hoogte van het subsidiebedrag en het feit dat ondernemers bedenktijd om hun toekomst te bepalen kochten door zich te melden voor de regeling.

Voor de Srv was in eerste instantie 180 miljoen euro uitgetrokken. Omdat zich voor de regeling zo'n 200 varkenshouders meer meldden dan de 300 waarop was gerekend, werd het budget verhoogd naar 455 miljoen euro. Ook omdat het kabinet erop rekende dat de uitkoop zou helpen om klimaatdoelen te halen en stikstofproblemen op te lossen.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft zich steeds verzet tegen dit tweede spoor van de saneringsregeling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer