ABN Amro noemt exportmarkt China op termijn 'fragiel'

Het is zeer de vraag of China op de lange termijn een stabiele en winstgevende exportmarkt blijft voor Nederlandse voedingsmiddelenfabrikanten. Dat schrijft Martijn Leguijt, sectoranalist Agrarisch en Food bij ABN Amro. Hij ziet diverse signalen voor een koersverandering in China.

ABN+Amro+noemt+exportmarkt+China+op+termijn+%27fragiel%27
© Piabay

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde in februari nog cijfers over de in de afgelopen jaren sterk toegenomen export van bewerkte voedingsmiddelen vanuit Nederland naar China. Vanaf 2015 is de exportwaarde van door Nederland uitgevoerde voedingsmiddelen bijna verdriedubbeld. Leguijt plaatst kanttekeningen bij die groei.

Zo maakte varkensvlees een sterke exportgroei naar China door, mede door lokale tekorten als gevolg van Afrikaanse varkenspest. In China wordt hard gewerkt om die productiecapaciteit weer op niveau te krijgen.


Voedselproductie omhoog

De analist van ABN Amro wijst op recente plannen van de Chinese overheid om serieus werk te maken van een versnelling van de eigen voedselproductie en verbetering van de voedselkwaliteit.


In het onlangs gepubliceerde veertiende vijfjarenplan voor de landbouw en het platteland geven de Chinese autoriteiten aan in te willen zetten op het verhogen of respectievelijk stabiliseren van de productie van akkerbouw-, veehouderij- en aquacultuursector, het opvoeren van de minimumprijzen, het geven van subsidies, het doen van meer onderzoek en meer beleidsondersteuning. Leguijt omschrijft de markt voor Nederlandse producten op termijn dan ook als 'fragiel'.


Rol Nederland

'Voor de Nederlandse voedingsmiddelensector zal de Chinese focus op de eigen voedselproductie op termijn wellicht een afname van exportmogelijkheden betekenen', stelt Leguijt. Anderzijds zal de Chinese vraag naar de Nederlandse kennis over voedselproductie volgens hem waarschijnlijk toenemen. Want de export van in Nederland ontwikkelde technologie, waaronder machines voor de voedingsmiddelenindustrie, stijgt nog steeds en lijkt bestendiger.

'Toch zal voor Nederlandse voedselfabrikanten de Chinese afzetmarkt niet van vandaag op morgen ineens niet meer interessant zijn', verwacht Leguijt. 'De reputatie van Nederland op het gebied van voedsel en de vooralsnog groeiende vraag naar kwalitatief hoogstaand voedsel blijft kansen bieden, zegt hij, alleen zal dat misschien niet altijd meer gebeuren met de vanzelfsprekendheid en de volumes van de afgelopen jaren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  70 %
 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
Meer weer