Kort geding telers om loting wietproef

Negen aspirant-wiettelers hebben een kort geding aangespannen tegen de ministeries van Volksgezondheid en Justitie over de wietproef. De telers zijn het niet eens met de manier waarop de loting is gegaan. Dat zegt advocaat Errol Opering in het NOS Radio 1 Journaal. De zaak dient op 7 januari.

Kort+geding+telers+om+loting+wietproef
© Pixabay

Begin deze maand werden uit zo'n veertig aanmeldingen tien telers gekozen die mogen meedoen aan de proef. Die telers ondergaan nu een screening op basis van de wet Bibob. Als uit die screening geen bezwaren blijken, mogen de telers daadwerkelijk gaan deelnemen aan de proef.

Volgens Opering is er niet is gekeken naar de locatie, teeltervaring en een 'deugdelijke financiële onderbouwing'. Hij stelt dat meerdere gemeentebesturen hebben aangegeven maar één teler binnen de gemeente te willen en zijn er nu gemeenten met meer ingelote telers. Verder zegt de advocaat te vermoeden dat één van de ingelote partijen zich zeven keer heeft ingeschreven. 'Opportunisme is beloond', aldus Opering.


Nieuwe beoordeling en loting

De telers willen dat de ministeries de aanvragen opnieuw beoordeelt en op basis daarvan een nieuwe loting uitschrijft. Volgens de advocaat willen de negen telers anoniem blijven. Een woordvoerder van het ministerie zegt tegen de NOS niet vooruit te willen lopen op de zaak.


Via het wietexperiment hennep geteeld worden voor coffeeshops in tien aangewezen gemeenten die deelnemen aan het experiment 'gesloten coffeeshopketen'. Van 1 juli tot en met 28 juli 2020 konden aspirant-telers hun aanvraag indienen bij de minister voor Medische Zorg en Sport en de minister van Justitie en Veiligheid. Hiervoor hebben de telers diverse documenten moeten invullen, waaronder plannen waarin ze uitleggen hoe, waar en onder welke veiligheidsmaatregelen ze willen gaan telen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer