Veel vraag naar advies maaien

Veevoeradviseurs krijgen veel vragen van boeren die twijfelen of ze nu wél of niet moeten maaien. De regen speelt een goede voederwinning parten. Maar de situatie wisselt per regio en zo ook het advies van specialisten.

Veel+vraag+naar+advies+maaien
© niels de vries

Sieberen Bakker, specialist melkveehouderij bij Hoogland in Leeuwarden, is helder. Hij raadt aan om, zodra de bodem het toelaat, de eerste snede snel te maaien. 'Wachten op stabiel, warm zomerweer is gezien de hoeveelheid gras op sommige plekken niet verstandig. Liever een zwaar gewas met een lager drogestofgehalte, dan een houterig product met lage voederwaarde.' Uit de vers gras monsters van Hoogland blijkt dat het gras al deels begint te verhouten door de regen.

Boeren op veengrond in Noord-Nederland hebben nog maar weinig percelen gemaaid. 'Het is te nat en het gras staat dun. Door de lage temperaturen komt de stikstof slecht vrij', analyseert Bakker. Het gras op kleigronden is in veel gebieden wel gemaaid. Maar dat beeld wisselt wel sterk per regio.

Bij een derde van de boeren in Oost-Nederland zit de eerste snede inmiddels onder het plastic, schat Mark Braakman, voeradviseur melkveehouderij bij mengvoerproducent CAVV Zuid-Oost Salland in Haarle. 'Helaas is het gras bij sommigen flink verregend, bij anderen ligt er een prachtige kuil.'

Hij raadt aan om nog te wachten met maaien. 'Als je voor eind mei kunt inkuilen, gaat er niet veel kwaliteit verloren. Pas daarna komt de stengel erin en daalt de verteerbaarheid en voederwaarde. Maar komt er eerder een kans, pak 'm dan.'


Slecht 15 procent

In West-Nederland is slechts 10 tot 15 procent van het gras gemaaid, schat Floré Mulder, adviseur melkveehouderij bij De Samenwerking in Haastrecht. Hij adviseert om voorlopig niet met de maaier het land op te gaan. 'Hoe jammer ook, het is geen goed plan. De bodem en het gras zijn te nat. Sommige boeren hebben zelfs het weiden gestaakt. Voor verhouting hoef je niet bang te zijn, dat ontstaat vooral in de tweede snede', stelt Mulder.

In het werkgebied van Voergroep Zuid is iets meer dan de helft van de eerste snede van het land. Een klein deel hiervan werd op de zonnige dagen eind april gemaaid, dit zijn volgens Johan Absil, adviseur melkveehouderij bij Voergroep Zuid in Deurne, lichte sneden van goede kwaliteit.


'Niet naar de buren kijken'

Absil adviseert boeren die nog moeten maaien rustig te blijven. 'Laat je niet gek maken. Volg lokale weerberichten en neem steeds dezelfde bron, switch niet naar andere media. En trek je niets aan van wat de buurman doet. Jij hoeft zijn gras immers niet te voeren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer