Boomkwekerij brengt q-organismen onder aandacht

De boomkwekerijsector start een project om bij telers het bewustzijn van de gevaren van quarantaineorganismen (q-organismen) bij handel en import te vergroten.

Boomkwekerij+brengt+q%2Dorganismen+onder+aandacht
© Twan Wiermans

Verschillende q-organismen vormen een risico voor de boomkwekerij, stelt LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. Xylella fastidiosa is bekend, maar uitheemse schorskevers die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onlangs in kassen aantroffen zijn een ander voorbeeld. Dat geldt ook voor luizen die met kerstbomen meeliften naar Zuid-Europa en daar de Romeinse pijnboom bedreigen.

Tijdens het project wordt de website Fytocompass.nl beter geschikt gemaakt voor q-organismen die specifiek de boomkwekerij kunnen raken. De projectpartners willen kennis over de organismen verspreiden, in eerste instantie onder kwekers, maar ook onder andere importerende sectoren, zoals de tuincentra.


In het project werken LTO, de boomteeltregio's Opheusden, Zundert, Boskoop en Horst aan de Maas, Anthos en Naktuinbouw samen. FytoCompass.nl biedt ondernemers in de land- en tuinbouw informatie over ziekten en plagen. Op de site staan ook vragenlijsten waarmee fytosanitaire risico's in kaart worden gebracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer