Mogelijk quarantainestatus voor nieuw tropisch aaltje

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt gewastelers en importeurs zich voor te bereiden op de quarantainestatus voor Meloidogyne enterolobii, een tropische wortelknobbelnematode.

Mogelijk+quarantainestatus+voor+nieuw+tropisch+aaltje
© NVWA

Deze nematode zal vrijwel zeker in 2021 een quarantainestatus krijgen, schrijft NVWA in een persbericht. Bij een q-status is het doel de Europese Unie vrij te houden van deze organismen of, als ze al aanwezig zijn, om verdere verspreiding te voorkomen.

Meloidogyne enterolobii kent veel waardplanten en komt in veel landen verspreid over de wereld voor. De nematode is zeer schadelijk op onder meer tomaat, paprika en komkommer, meldt NVWA. Bestrijding is vrijwel onmogelijk. Vernietiging van besmette planten en het groeimedium is de enige betrouwbare methode om deze nematode uit te roeien.


Toevallige vondsten met enige regelmaat

De NVWA treft M. enterolobii met enige regelmaat aan in de teelt en handel van tropische potplanten. Het gaat om toevallige vondsten bij import- of exportbemonsteringen voor andere soorten nematoden. Een bedrijf kan besmet raken, zodra waardplanten geïmporteerd worden uit een gebied waar deze nematode voorkomt.

Op het moment dat de Europese Unie M. enterolobii als q-organisme aanmerkt, zal de NVWA een besmet bevonden partij weigeren voor import in Nederland. Bij een vondst op een bedrijf zal de NVWA dan maatregelen opleggen om de besmetting uit te roeien. De NVWA adviseert bedrijven daarom nu al om insleep van M. enterolobii te voorkomen.

Meer informatie over de herkenning, diagnose en beheersing van deze nieuwe tropische nematode is te vinden op de website van de NVWA.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer