Eerste suikerbieten in 2021 alweer gezaaid

In het Limburgse Montfort heeft voor zover bekend afgelopen dinsdag de eerste akkerbouwer zijn suikerbieten voor dit seizoen gezaaid.

Eerste+suikerbieten+in+2021+alweer+gezaaid
© Fotografie Twan Wiermans

Een dag later was op social media te zien dat ook in onder meer West-Brabant de inzaai van suikerbieten van start is gegaan. De agrarische dienst van Cosun Beet Company stelt dat eind februari zaaien erg vroeg is. Statistisch gezien levert de gemiddeld lagere temperatuur van de bodem in deze tijd een groot risico op voor een goede opkomst en ook voor schietervorming.



De vuistregel voor bietentelers is om te zaaien vanaf de tweede week van maart, mits de omstandigheden goed zijn. Het betekent dat de grond genoeg droog moet zijn en de weersvooruitzichten redelijk gunstig. De agrarische dienst waarschuwt ervoor dat het flink nat is geweest de laatste tijd en dat het beeld van bovenaf aardig kan lijken, maar dat het in de grond dan vaak nog veel te nat is.


Uitrijden van meststoffen

Voor het bepalen van het beste zaaimoment verwijst Cosun Beet Company naar een bericht op de website van het IRS. De verwachting is dat als het langer droog blijft de komende tijd veel werkzaamheden, zoals het uitrijden van meststoffen, mooi op tijd kunnen plaatsvinden. Ondanks de nattigheid ligt de grond er gemiddeld goed bij, constateert de suikerfabrikant.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer