Streep door uitbreiding varkenshouderij Koningsbosch

Varkenshouder Adriaan Straathof mag in Koningsbosch niet uitbreiden. Rechtbank Limburg vernietigde de omgevingsvergunning en sommeert gemeente Echt-Susteren om een nieuw besluit te nemen over de vergunningsaanvraag.

Streep+door+uitbreiding+varkenshouderij+Koningsbosch
© Twan Wiermans

De gemeente stemde in 2017 in met een vergunningsaanvraag van Straathof. Die wil in Koningsbosch een bestaande varkenshouderij uitbreiden naar een stal met ruim zesduizend zeugen. Varkens in Nood ging samen met de stichtingen Dier&Recht en Leefbaar Buitengebied in beroep tegen de vergunning.

De rechtbank geeft de stichtingen gelijk: de kennisgeving door de gemeente over de vergunningverlening in 2017 was onvoldoende. Zo was niet duidelijk dat het ging om een fikse uitbreiding van het aantal dieren. Verder werd onjuiste informatie gegeven over de mogelijkheden om bezwaar te maken tegen de vergunning. De rechtbank vernietigt daarom de vergunning.


Knorhof

Straathof was jaren Europa's grootste varkenshouder met vestigingen in Duitsland, Hongarije en Nederland. In Duitsland heeft de ondernemer sinds een aantal jaar een beroepsverbod, omdat op zijn bedrijven meerdere malen misstanden zijn geconstateerd. In Nederland is Straathof onder andere eigenaar van de Knorhof die in 2017 in vlammen opging. Het bedrijf in het Gelderse Erichem wordt nu herbouwd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  5° / -1°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer