Gezond+verdienmodel+bij+Beter+voor+Varken%2C+Natuur+en+Boer
Nieuws
© Dick van Doorn

Gezond verdienmodel bij Beter voor Varken, Natuur en Boer

Een gezond verdienmodel met behoud van ondernemerschap. Dat is volgens Jaap Kreuger, voorzitter van Star Farmers, het revolutionaire prijssysteem voor de varkenshouders in het programma 'Beter voor Varken, Natuur & Boer' van Albert Heijn. De helft van de uitbetaling is een vaste prijs op basis van kostprijs, de andere helft is de bestaande marktprijs met de vergoeding zoals die voor het Beter Leven-keurmerk geldt.

Het programma Beter voor Varken, Natuur & Boer is een langetermijnsamenwerking tussen varkenshouders, vleesproducent Vion en retailer Albert Heijn. Het programma geeft inhoud aan de ontwikkeling en verduurzaming van de varkensvleesketen op de thema's varken, natuur en boer.

Het is volgens Kreuger een hele worsteling geweest om een goed verdienmodel op te zetten voor deze nieuwe keten. 'Varkenshouders zijn nu eenmaal gewend om te werken met weeknoteringen en niet met vaste prijzen. Ze willen altijd het hoogste uit de markt halen en het onderste liever niet. Het afgelopen jaar heb je gezien wat dit betekent: een opbrengst voor de biggen die varieerde van meer dan 80 euro tot maar net 25 euro inclusief alle toeslagen. Daar kun je niet op bouwen en leidt tot enorme schommelingen in de kasstromen van een bedrijf.'


Helft vaste prijs

Het systeem dat nu is opgezet door varkenshouders, Vion en Albert Heijn is volgens de voorzitter de beste keuze. De vaste prijs wordt onafhankelijk vastgesteld door DLV Advies. Die rekent daarbij ook de eigen arbeid mee en de voerprijsmutaties.

Door de mix van vaste prijs en marktprijs houden de deelnemers de aansluiting bij de markt

Jaap Kreuger, voorzitter van Star Farmers

Ieder kwartaal worden de voerprijzen opnieuw bekeken en op basis daarvan wordt de vaste prijs naar boven of beneden bijgesteld. Die berekening wordt gemaakt voor zowel de biggen als de vleesvarkens die in de 'Beter voor'-keten worden geproduceerd.

Naast de 'vaste prijs' ontvangt de varkenshouder dan nog de andere helft in de vorm van de marktprijs met de opbrengst zoals die geldt in het VION-programma voor het 1 ster Beter Leven-keurmerk. Dat nog de helft van de opbrengstprijs afhankelijk is van de markt is volgens Kreuger logisch. 'Op deze manier behouden deelnemers de aansluiting bij de markt. Een belangrijke randvoorwaarde die in de gesprekken met collega-varkenshouders naar voren kwam'.


Jaap Kreuger
Jaap Kreuger © Vion

De extra kosten die de varkenshouders moeten maken in het 'Beter voor Varken, Natuur & Boer'-programma worden gecompenseerd. Dat wil zeggen de insectenhotels en vogelkasten voor meer biodiversiteit rond het bedrijf, en de schuurborstels voor de varkens krijgen de varkenshouders bij opstart. Ze moeten ze dan vervolgens nog wel zelf installeren.


Betere liquiditeitsontwikkeling

Met dit prijssysteem in het 'Beter voor'-programma krijgen de circa honderd deelnemers in deze keten een gezond verdienmodel. De liquiditeitsontwikkeling van de bedrijven is hierdoor veel beter.

'We hoeven nu geen enorme buffers aan te leggen, waarvoor je bij de bank nog rente moet betalen ook', zegt Kreuger. 'Met de tracking en tracing op basis van DNA weten supermarkt en consument dat het vlees en de vleeswaren ook echt uit deze keten komen. 'Alles bij elkaar is het een compleet en toekomstgericht programma waar we trots op kunnen zijn.'

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer