Handvest+%27Nederland+natuurinclusief%27+als+input+voor+formatie
Nieuws
© Dirk Hol

Handvest 'Nederland natuurinclusief' als input voor formatie

Demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft het handvest 'Nederland Natuurinclusief' naar de Tweede Kamer gestuurd dat moet dienen als input voor de formatieonderhandelingen voor een nieuw kabinet. Het handvest is opgesteld door de provincies, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en LandchappenNL en roept het nieuwe kabinet op om de omslag te maken naar een natuurinclusieve samenleving.

Deze partijen willen dat een nieuwe regering met een agenda komt en een budget om te werken aan die natuurinclusieve samenleving. Dat gaat veel verder dan alleen natuurinclusieve landbouw. Ook bouwprojecten moeten bijvoorbeeld veel meer natuurinclusief worden aangepakt. Volgens Schouten biedt het handvest een aantal 'prikkelende ideeën waar de formatietafel zijn voordeel mee kan doen'. Het handvest komt voort uit het Programma Natuur waar deze partijen in samenwerken.

Volgens de organisaties zorgt een meer natuurinclusieve samenleving voor een gezondere basis van de economie en kan het verder biodiversiteitsverlies tegengaan. De partijen refereren aan de berekening die de Nederlandsche bank en het Planbureau voor de Leefomgeving maakten, waaruit bleek dat de financiële sector is blootgesteld aan financiële risico's ter waarde van 514 miljard euro door de dreigende gevolgen van biodiversiteitsverlies.


Monitor Brede Welvaart

De partijen vinden dat in het komende regeerakkoord afspraken moeten worden gemaakt over het natuurinclusief invullen van bouwopgaven en een transitiefonds voor de landbouw. Daarnaast moet er volgens hen een grotere rol komen voor de Monitor Brede Welvaart bij de afweging van economische beslissingen.

Door te werken aan natuurinclusiviteit moeten verschillende uitdagingen waar Nederland voor staat, tegelijk worden aangepakt. In het handvest worden klimaatverandering, de energietransitie, de afname van sociale cohesie in stad en platteland, de stikstofproblematiek, het verlies aan biodiversiteit, de kosten van de gezondheidszorg en het produceren van voedsel binnen de grenzen van het milieu in één adem genoemd.


• Lees hier het Handvest 'Nederland Natuurinclusief'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer