Noord-Holland zet verhoging eigen risico faunaschade door

Provincie Noord-Holland heeft het eigen risico voor faunaschade verhoogd van 5 naar 20 procent. Die schade wordt vooral veroorzaakt door ganzen. Gedeputeerde Staten zetten daarmee het voornemen door zoals verwoord in het collegeakkoord Duurzaam doorpakken.

Noord%2DHolland+zet+verhoging+eigen+risico+faunaschade+door
© Ida Hylkema

Met ingang van 1 mei krijgen agrarisch ondernemers 80 in plaats van 95 procent van de schade vergoed. De provincie vindt het hogere eigen risico rechtvaardig, omdat er mogelijkheden zijn om ganzen te verjagen. LTO Noord stelt al jaren dat die mogelijkheden er niet of nauwelijks zijn. Zeker niet vanwege de grote ganzenpopulatie die elk jaar voor overlast zorgt. De verlaging van de uitkering geldt niet voor agrariërs die hun bedrijf voeren in een Natura 2000-gebied of een rustgebied.

Faunabestuurder Albert Hooijer van LTO Noord stelt dat de provincie eerdere beloften breekt. 'De ganzenpopulatie zou eerst teruggebracht worden naar het niveau van 2005.' Op dat niveau is de populatie nog lang niet, na jaren van grote stijgingen. 'Elk jaar neemt de ganzenschade nog verder toe. Voor 2020 werd die eerder al eens geschat op 9,6 miljoen euro', weet Hooijer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer