VVD: 'Middelenverbod Zuid-Holland werkt averechts'

Een verbod op gewasbeschermingsmiddelen op pachtgrond van provincie Zuid-Holland heeft veel neveneffecten, stelt VVD-Statenlid Mirjam Nelisse. Het zou onder meer de animo onder boeren voor agrarisch natuurbeheer kunnen doen dalen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen elders juist vergroten.

VVD%3A+%27Middelenverbod+Zuid%2DHolland+werkt+averechts%27
© Nieuwe Oogst

Tijdens een commissievergadering van de Provinciale Staten van Zuid-Holland werd woensdag gesproken over het verbod op het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen op provinciale gronden dat per 2023 ingaat. Die beleidswijziging heeft veel stof doen opwaaien in de agrarische sector.

Nelisse vindt dat boeren en provincie moeten streven naar zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen. 'Dat is in het belang van onze gezondheid en de biodiversiteit, maar ook van de portemonnee van de boer. Deze beleidswijziging levert alleen geen draagvlak en participatie op.'

Boeren die aan agrarisch natuurbeheer doen, ontvangen subsidie. Als zij op gepachte grond geen herbiciden mogen gebruiken, vreest Nelisse dat veel van hen stoppen met bijvoorbeeld akkerranden. 'Als onkruid in akkerranden niet mag worden bestreden, kan het zich verspreiden naar het voedselgewas dat daarnaast wordt geteeld. Op akkerranden worden eigenlijk maar weinig middelen gebruikt, maar het gebruik is noodzakelijk om andere schade te voorkomen', zegt het VVD-Statenlid.


Volvelds spuiten

Behalve het stoppen met natuurbeheer, kan dit volgens Nelisse ook leiden tot volvelds spuiten om onkruid tegen te gaan. 'Al die neveneffecten hebben een groter effect dan dat kleine beetje middel dat af en toe plaatsgewijs wordt gebruikt.' Het gros van de Statenfracties is het met haar eens: het middelengebruik moet omlaag, maar dit moet in samenspraak gaan met de sector.

Voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland sprak in tijdens de commissievergadering. Volgens hem zou de discussie moeten gaan over hoe nog meer boeren kunnen worden verleid tot deelname aan agrarisch natuurbeheer. 'Maar het gaat nu om een verbod dat ingrijpen onmogelijk maakt.' Volgens Verhorst is er inmiddels wel goed overleg met de provincie over de beleidswijziging. 'Dat heeft geresulteerd in toezeggingen en afspraken. Wij hebben vertrouwen in een goede oplossing.'

Gedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks): 'Ook LTO wil toe naar het uitfaseren van bestrijdingsmiddelen. We hebben nu tot 2023 de tijd om te kijken of dat op deze wijze ingaat of dat we in overleg met de sector aanpassingen doen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer