Augmented reality straks realiteit in de stal

Een bril waarmee je in de stal bij iedere koe de gegevens en eventuele attenties ziet en behandelingen kunt invoeren. Nedap Livestock Management werkt aan een applicatie die dit mogelijk maakt. Mogelijk komt het systeem volgend jaar op de markt.

Augmented+reality+straks+realiteit+in+de+stal
© Nedap

Bij het Nedap-systeem wordt informatie van een dier met een augmented reality (AR)-bril boven de koe geprojecteerd waar de boer naar kijkt. Inmiddels is dit systeem verder verbeterd, met een nieuwe variant. 'Zo is deze bril beter te bedienen met handgebaren', vertelt Roxie Muller, innovatiemanager bij Nedap.


Inspelen op informatiebehoefte

Het systeem wordt getest op melkveebedrijven. 'We willen zo de informatiebehoefte van de ondernemer weten. De één ziet graag de koeien met afwijkend gedrag, de ander ziet daarnaast ook graag bijvoorbeeld melkproductie. Ook kijken boeren op basis van een attentie naar een koe.’

‘De bril moet de melkveehouder vervolgens ondersteunen bij het nemen van beslissingen, die vervolgens met handgebaren of spaakcommando's worden vastgelegd in de administratie', vervolgt Muller.

Het AR-systeem is een toevoeging aan de reeds beschikbare Nedap CowControl. Dit systeem houdt met behulp van een SmartTag aan een halsband tochtsignalen, vreet-, herkauw- en inactief gedrag en de locatie van de koe in de stal bij. Muller verwacht dat de AR-applicatie van Nedap in 2022 op de markt komt.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer