Familie Nauta investeert in nieuwe stalvloer en mestopslag

Melkveehouder Sietse Nauta uit het Friese Easterwierrum wilde af van drijfmest en over op vaste mest. Er werd bijna 100.000 euro geïnvesteerd in een vastemestopslag, pompen en urinedoorlatende rubberen tegels over de roostervloer.

Familie+Nauta+investeert+in+nieuwe+stalvloer+en+mestopslag
© Langs de Melkweg

Samen met zijn ouders Bennie en Henneke runt Nauta (24) een biologisch melkveebedrijf met zeventig melkkoeien op 53 hectare grond. Op 12 hectare daarvan rust een beheersvergoeding. Tijdens zijn hbo-opleiding biologische landbouw raakte Nauta er steeds sterker van overtuigd dat het familiebedrijf af moest van drijfmest. 'Voor het bodemleven is het beter en gezonder om separaat te werken met gier en vaste mest.'

Nauta wijdde zijn afstudeeropdracht aan de potstal. 'Ik ben daar zeker niet negatief over, maar toch viel deze optie voor ons af. De kostenpost voor de aankoop van stro zou voor ons te hoog uitvallen. Zeker als we straks alleen biologisch stro mogen aankopen.'


Rubberen tegels

De Nauta's parkeerden daarop even hun plannen tot zij ruim twee jaar geleden het stalvloerconcept van A&S Techniek in Burgum zagen. Dit behelst rubberen, urinedoorlatende tegels van een vierkante meter die als een puzzel over de bestaande roosters heen worden gelegd. Met een waterslang demonstreert de jonge melkveehouder de doorlatende eigenschappen van de tegels.

Bij droog weer was de opname van drijfmest nog weleens een probleem, maar dat is nu passé

Sietse Nauta, melkveehouder in Easterwierrum

'Waar er geen druk op het rubber komt, blijft de vloer enkele minuten vochtig. In het algemeen is dat geen probleem en wordt de vloer ook niet glad. In de zomer, als onze koeien dag en nacht weiden, is dat een ander verhaal. Dat zetten we de mestschuif uit en de sprinklers aan om de vloer vochtig te maken, voordat de koeien weer in de stal komen.'


Vijzelbak

De vaste mest wordt, als de koeien's winters op stal staan, elk uur over het rubber naar buiten geschoven. Daar valt de mest in een nieuw aangelegde opvanggoot om vervolgens twee keer per dag naar een naastgelegen vijzelbak te worden gestuwd. In die vijzelbak komt tegelijkertijd riet of stromest uit de jongveestal bij de vaste mest. Dagelijks vult Nauta deze voorraad stromest of riet aan. Het geheel wordt opgevangen in een nieuw aangelegde vastemestopslag.

'De stromest uit de jongveestal mengt zich prima met de vaste mest uit de ligboxstal. Daarvan is onvoldoende. Vandaar dat we riet lieten brengen door loonbedrijven die dat hier gratis afleveren. Je moet wel mooi schoon riet hebben, dan werkt dat ook prima en kun je de mest zo verder stapelen.'


Mest en urine uitrijden

De nieuwe vloer is vorig voorjaar gelegd. In de vorstperiode van februari en dit voorjaar kon Nauta al vaste mest en urine uitrijden. 'De percelen zijn zwart als we vaste mest uitrijden, maar na wat regen heeft de bodem binnen enkele dagen bijna alles opgenomen', zegt hij.

'De urine bevat veel stikstof en benutten we bewust voor de eerste en tweede snede gras om zo de kwaliteit en kwantiteit van het gras te stuwen. Voordeel van de gescheiden meststof is ook dat we de dunne urinefractie bij voldoende draagkracht altijd kunnen uitrijden. Bij droog weer was de opname van drijfmest nog weleens een probleem, dat is nu passé.'


Uitdaging

Er is nog wel een uitdaging te tackelen voor Nauta. Om de vaste mest goed te kunnen bereiken met een kraan, liet hij deze niet overdekken. Het gevolg is dat als het regent, de mest nat wordt en minder goed stapelt. 'Ik broed nu op de beste oplossing. Een dak of zeil erover spannen op een manier dat ik er toch nog eenvoudig met de kraan bij kan.'

De rubberen vloertegels, pompen, vijzels en opslag kosten een ton. 'Het is een bewuste keuze die moet resulteren in een betere opbrengst van het grasland door een gezondere en weerbaardere bodem. Ook hopen we dat het helpt de positie van de weidevogels op onze percelen te versterken. Ik geloof daar echt in, maar eigenlijk kun je pas over tien jaar hoe goed deze manier van werken rendeert', stelt Nauta nuchter vast.Regenwater weren

Voor melkveehouders die eenzelfde of vergelijkbaar vloersysteem overwegen, adviseert Sietse Nauta vooral goed na te denken over de opslag van vaste mest. Regenwater moet uit de opslag worden geweerd. 'Dat geldt ook al voor de grup direct achter de stal waar de mest in wordt geschoven. Bij nieuwbouw kun je dit het beste overdekt plaatsen. Dat helpt ook in periodes met vorst.' Ook tipt Nauta om een sprinklersysteem te gebruiken om de vloer te bedruppelen. In warme zomermaanden kan deze snel te glad worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer