Agrarische grondprijs licht gestegen in 2020

De agrarische grondprijzen stegen licht in 2020. Verder wisselden meer melkveehouderijen en minder varkenshouderijen van eigenaar. De NVM meldt dat in de publicatie 'Vastgoedmarkt in beeld 2020'. Dat is de samenvatting van de relevante NVM-jaarcijfers van vakgroep Agrarisch & Landelijk.

Agrarische+grondprijs+licht+gestegen+in+2020
© Han Reindsen

De agrarische grondprijzen zijn dit jaar 2,7 procent toegenomen tot gemiddeld 63.600 euro per hectare. Grond blijft een schaars goed in Nederland en de hoge vraag in de markt leidt ondanks de economische tegenslag dit jaar tot prijsstijgingen, constateert de NVM. In het eerste deel van 2020 daalden de grondprijzen. Doordat in het vierde kwartaal de prijzen sterk stegen, is de gemiddelde jaarprijs van 2020 toch hoger dan vorig jaar.


De gemiddelde prijs van akkerbouwland is met 0,8 procent licht gestegen tot 71.200 euro per hectare. Grasland kende een hogere prijsstijging van 3,4 procent. Gemiddeld kostte een hectare grasland in 2020 58.400 euro. De grondprijzen en de ontwikkeling van de prijzen zijn verschillend per landbouwgebied. Ook staan de grondprijzen rondom Natura2000-gebieden door de stikstofcrisis steeds meer onder druk.


Moeizame melkprijs

Er werden vorig jaar meer melkveehouderijen verkocht dan in 2019. Die toename bedroeg zo'n 20 procent, ondanks dat 2020 een moeizame ontwikkeling van de melkprijs kende en toegenomen kosten. Ook de verkoopprijs is, mede door de hogere grondprijzen, licht gestegen in vergelijking met het jaar ervoor en kwam uit op gemiddeld 2.470.000 euro.


<

'Kopers zijn wel steeds kritischer', merkt voorzitter Ard Klijsen van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk. 'Bedrijven die beschikken over gunstige vergunningen rondom de stikstofcrisis en over stallen en grond van goede kwaliteit, verkopen logischerwijs beter.'


Opkoopregeling varkenshouderij

Het economisch moeilijke jaar voor de varkenshouderij was terug te zien in vastgoedtransacties. De markt voor varkenshouderijen kende, zeker in vergelijking met 2019, weinig transacties en aanmeldingen. Het aantal verkochte bedrijven daalde met 14 procent. Ook daalde het aanbod van 55 naar veertig bedrijven. De gemiddelde verkoopprijs kwam uit op 1.150.000 euro.

Voornaamste reden voor de afname van het aantal verkochte bedrijven is Subsidieregeling sanering varkenshouderijen, zegt Klijsen. 'Bedrijven die meedoen aan de Srv worden niet verkocht door een makelaar. Dat verklaart grotendeels dat de markt vorig jaar weinig transacties en aanmeldingen kende in vergelijking met 2019.' Klijsen verwacht dat de Srv ook de komende jaren kan zorgen voor een daling van het aantal transacties.

Makelaars verkochten dit jaar weinig tuinbouwbedrijven, doordat er vanwege het relatief goede jaar weinig reden was tot verkoop. In totaal werden zes vollegrondstuinbouwbedrijven verkocht, tegen negentien in 2019. Er gingen 26 glastuinbouwbedrijven van de hand. Dat waren er in 2019 nog twintig.


Landelijk wonen

De populariteit van landelijk wonen zet onverminderd door. In 2020 kocht bijna 10 procent van de kopers uit de Randstad een woning in het noorden, oosten of zuiden van het land. In Zuidwest-Friesland en Zuidoost-Drenthe verdubbelde het aantal kopers uit de Randstad in vijf jaar tijd.

'Thuiswerken door corona heeft er waarschijnlijk aan bijgedragen dat de ingezette trend nu doorzet. De krapte op de markt voor landelijke woningen is hoger dan ooit, doordat het aanbod bijna halveerde', zegt Klijsen. De prijs van landelijke woningen steeg ten opzichte van 2019 met 13 procent. Gemiddeld werd er eind 2020 voor een landelijke woning 613.000 euro betaald. Er werden 7.390 landelijke woningen verkocht in 2020, een stijging van 18 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer