Tjeerd+de+Groot+gaat+door+als+landbouwwoordvoerder+D66
Nieuws
© Dirk Hol

Tjeerd de Groot gaat door als landbouwwoordvoerder D66

Tjeerd de Groot is de komende vier jaar de D66-portefeuillehouder op het gebied van onder meer landbouw, voedsel, water, natuur en dierenwelzijn. De Haarlemmer is sinds de verkiezingen van 2017 Kamerlid en begint aan zijn tweede periode in Den Haag.

De Groot (52) kaartte in september 2019 in een interview aan dat de veestapel in Nederland met de helft zou moeten inkrimpen om de stikstofuitstoot te verminderen en ruimte voor woningbouw te creëren. Deze oproep leidde tot woedde in de agrarische sector en gaf mede de aanzet tot de grote boerenprotesten die daarop volgde. De manier waarop hij zich uitsprak wekte wrevel bij coalitiegenoten CDA en ChristenUnie.


Voor De Groot in de Kamer ging was hij directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). De politicus studeerde bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden en promoveerde daar op de 'EU-onderhandelingen over hervormingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid'. Daarna werkte hij onder meer voor het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij, als beleidsmedewerker van minister Laurens Jan Brinkhorst en als landbouwraad in Berlijn.


Grinwis en Van Meijeren

Andere partijen hebben ook hun landbouwwoordvoerder bekendgemaakt. Boerenzoon Pieter Grinwis (42) trekt de kar namens de ChristenUnie. Hij was de afgelopen jaren fractiemedewerker voor zijn partij in de Tweede Kamer en fractievoorzitter namens ChristenUnie-SGP in de gemeenteraad van Den Haag.Gideon van Meijeren (33) is ook nieuw in de Tweede Kamer. Hij volgt voor FvD de landbouw. Van Meijeren is geschoold als jurist en is fractievoorzitter voor zijn partij in het provinciebestuur van Zuid-Holland. Tevens werkte hij als fractiemedewerker voor FvD in de Tweede Kamer. Oudgedienden Roelof Bisschop (SGP, 64) en Laura Bromet (GroenLinks, 51) blijven landbouw namens hun partij volgen.

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer