Geen+beregeningsverbod+grasland+Brabant
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Geen beregeningsverbod grasland Brabant

Er komt dit jaar in de provincie Noord-Brabant geen beregeningsverbod van grasland met grondwater in het voorjaar. Dat hebben de waterschappen donderdag besloten.

Dit betreft gebieden waarvoor het flexibele beregeningsbeleid geldt. 'We zijn natuurlijk blij met deze besluitvorming', reageert ZLTO-bestuurder Adrie Bossers opgelucht. 'De grondwaterpeilen staan letterlijk op groen en dat gebeurt natuurlijk niet vanzelf. Daar hebben boeren en tuinders zich de afgelopen winter voor ingespannen door middel van het vasthouden van hemelwater.'

Toch was het ook dit jaar weer kantje boord, weet Bossers. 'Het was spannend en hoogst onzeker hoe de besluitvorming uit zou pakken. Dit is dan ook geen vrijbrief om er op los te beregenen. We moeten met zijn allen zuinig en zorgvuldig blijven omgaan met het beschikbare water. Maar dat weten boeren als geen ander en niemand beregent voor de lol.'


Loslaten 1 april

ZLTO stelt het beslismoment van de waterschappen sowieso ter discussie en wil af van de deadline van 1 april. 'Wij vinden dat waterschappen dergelijke belangrijke besluitvorming niet op basis van een fragiel instrumentarium als een grondwaterpeil zouden moeten nemen. Het kan per halve dag rood of weer groen staan, het is een dubbeltje op zijn kant. Er is op dat vlak meer robuustheid nodig. Hoe en wat weet ik ook niet, maar er moet iets veranderen.'

ZLTO heeft al eerder haar standpunt hierover kenbaar gemaakt en voert overleg binnen het Breed Bestuurlijk Grondwateroverleg. Daarin zijn naast de waterschappen ook Brabant Water, BMF, gemeenten en terreinbeherende organisaties vertegenwoordigd. 'De bedoeling is dat we voor het einde van het jaar gezamenlijke uitgangspunten formuleren voor het nieuwe Brabantse grondwaterbeleid', legt Bossers uit. 'Onttrekking van grondwater is één van de aspecten daarin.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer