Beregeningsverbod overdag blijkt weinig effectief

Nieuw wetenschappelijk onderzoek van het KNMI, Wageningen University & Research, KnowH20 en De Bakelse Stroom toont aan dat beregening overdag vergelijkbare verdampingsverliezen oplevert als beregening 's nachts. Het instellen van een verbod op het beregenen overdag levert daarmee weinig op om waterverliezen te beperken.

Beregeningsverbod+overdag+blijkt+weinig+effectief
© Dirk Hol

Volgens de onderzoekers is er nauwelijks verschil tussen overdag of 's nachts beregenen. Een urenverbod is volgens de studie weinig effectief om de verdampingsverliezen significant terug te brengen. De studie is nu door LTO Nederland gepubliceerd.


Trienke Elshof, LTO-portefeuillehouder Ondernemen in een Gezonde Omgeving: 'Beregenen doen boeren niet voor niets. Deze conclusies bieden de objectieve argumenten tegen een mogelijk verbod op beregenen. LTO wil daarover op korte termijn met de waterschappen nader in gesprek.'


Verwaaiing

De studie wijst er ook op dat verwaaiing door wind een groter effect heeft op het waterverlies bij beregening. Een beregeningsverbod bij wind is ook niet een terechte beleidskeuze. De daadwerkelijke verliezen zijn minimaal, als wordt meegerekend dat de verwaaide neerslag uiteindelijk ook in hetzelfde perceel neervalt.


Onder de extreme hete weersomstandigheden van afgelopen weken is de discussie opgekomen hoe het schaarse water efficiënt kan worden ingezet. LTO Nederland roept op de discussie te voeren op basis van de objectieve feiten. Uit deze studie en de praktijkmetingen maakt LTO Nederland op dat de discussie veel meer moet gaan over waterbeschikbaarheid in Nederland dan het tijdstip van beregenen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
 • Zondag
  33° / 18°
  0 %
Meer weer