Ebelsheerd+krijgt+subsidie+voor+onderzoek+biologische+landbouw
Nieuws
© Koos van der Spek

Ebelsheerd krijgt subsidie voor onderzoek biologische landbouw

Proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw-Scheemda krijgt van de provincie Groningen subsidie om onderzoek te doen naar biologische landbouw en hierover demonstraties te geven aan collega-boeren.

Op de proefboerderij in het Oldambt wordt onderzoek gedaan naar mechanische onkruidbestrijding en het gebruik van robots in de akkerbouw. De subsidie is bedoeld om boeren te ondersteunen bij het maken van keuzes voor machines die ze helpen bij de overgang naar biologische of natuurinclusieve landbouw.

Stichting Proefboerderij Noordelijke Akkerbouw (SPNA) is een vernieuwende instelling die praktijkonderzoek doet naar aardappels, suikerbieten, granen en koolzaad. De stichting onderzoekt hoe akkerbouw zo efficiënt en duurzaam mogelijk kan worden uitgevoerd, zonder daarbij het belang van de boeren uit het oog te verliezen. Met hulp van de provincie Groningen is de SPNA-proefboerderij Ebelsheerd tussen 2017 en 2019 met 27 hectare omgeschakeld naar biologische landbouw. Hierbij waren twaalf regionale boeren betrokken.


Biologisch proeveld

Voor nieuwe demonstraties en onderzoek op het biologische proefveld krijgt Ebelsheerd een bijdrage van 16.000 euro. Uit ervaring blijkt dat er veel tijd gaat zitten in de overgang naar biologische en meer natuur inclusieve landbouw. Daarom worden de onderzoeken van het afgelopen jaar doorgezet.

Tien gewassen worden getest op geschiktheid voor grootschaligere teelt. Daarnaast wordt het onderzoek naar strokenteelt voortgezet. Bij dit project zijn boeren uit de regio betrokken en wordt de opgedane kennis breed gedeeld. Strokenteelt moet ervoor zorgen dat de bodem beter wordt, dat er minder ziekten voorkomen en dat de biodiversiteit verbetert.


Demonstratie robots

SPNA krijgt een bijdrage van 15.000 euro voor demonstraties van mechanische onkruidbestrijding en demonstraties van robots. Mechanische onkruidbestrijding is een belangrijk thema in de landbouw. Via demonstraties kunnen boeren in de praktijk zien hoe de machines werken en kunnen ze ervaringen uitwisselen. Robots spelen een steeds grotere rol in de landbouw. Ze zijn een aanvulling op menselijke arbeid en zorgen ervoor dat boeren preciezer kunnen werken, bijvoorbeeld bij bemesting.

In het programma duurzame landbouw 2020-2023 streeft de provincie Groningen in 2024 naar 5 procent akkerland waar biologische landbouw wordt uitgevoerd. Om dit te bereiken, is onder andere kennisuitwisseling op het gebied van vernieuwing van mechanisatie en robots nodig, stelt de provincie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer