Proefboerderijen+SPNA+maken+zich+klaar+voor+seizoen+2020
Nieuws
© Koos van der Spek

Proefboerderijen SPNA maken zich klaar voor seizoen 2020

Het aantal proefvelden op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta neemt dit jaar toe. Proefboerderij Kollumerwaard werkt aan de realisatie van een speciale proefveldpootmachine.

Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) gaat naast de reguliere onderzoeken dit jaar op Ebelsheerd proeven aanleggen in suikerbieten naar het beperken van plantuitval door insecten, onderzoek naar rassenmixen en mengteelten in de graanteelt.

Op het biologische gedeelte start Ebelsheerd dit voorjaar met twee nieuwe projecten: onderzoek naar de voordelen en uitdagingen van strokenteelt, en de teelt op rijpaden vergelijken met de gangbare teelt.

Strokenteelt

In de strokenteelt worden meerdere gewassen naast elkaar in stroken geteeld. Eén perceel wordt opgesplitst in zestien stroken van 9,6 meter. Op deze stroken worden vier gewassen geteeld: zomertarwe, sperziebonen, pompoenen en uien.

Voordelen van strokenteelt zijn: minder overdracht van ziekten, meer biodiversiteit en schuilmogelijkheden voor velddieren. Strokenteelt vraagt meer arbeidstijd.

Het tweede project betreft een onderzoek naar het verschil in het gebruik van vaste seizoensrijpaden tegenover het gangbare systeem. Gewassen groeien bij rijpadenteelt in onbereden grond. Het onderzoek richt zich onder andere op de voordelen hiervan voor de bodemstructuur, vochthuishouding en kwaliteit en opbrengst van het gewas. BO Akkerbouw financiert dit project.

Proefveldpootmachine

Op proefboerderij Kollumerwaard wordt gewerkt aan de realisatie van een speciale proefveldpootmachine, die onderzoekers komend pootseizoen gaan inzetten. Op deze manier kan er in één werkgang een pootgeul worden gemaakt en knollen worden geplaatst, desgewenst verschillende rijentoepassingen worden aangebracht om vervolgens in diezelfde werkgang te worden aangeaard.

Proefboerderij Kollumerwaard hoopt dat door de inzet van deze machine de toepassing van de middelen beter passend zal worden bij de toepassingsvoorschriften van een middel dat in een proefveld wordt getoetst. De investering die deze machine met zich meebrengt, wordt onder andere mogelijk gemaakt door provincie Groningen en het Fonds ten behoeve van de Landbouw in de provincie Groningen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer