Melkveebedrijven niet meer geblokkeerd na aflatoxine in Corngold

Bij een onbekend aantal melkveehouders werd de melk dit weekend tijdelijk niet opgehaald. Oorzaak was een partij rundveevoer dat besmet bleek met aflatoxine.

Melkveebedrijven+niet+meer+geblokkeerd+na+aflatoxine+in+Corngold
© Frans Kanters

Het ging om vers maisglutenvoer van het merk Corngold. Dit is een restproduct uit de verwerking van mais door het bedrijf Tate & Lyle. Het wordt als diervoeder uitgeleverd via Duynie.

Dit voer is geleverd aan diverse rundveebedrijven. Alle melkveehouders die het betreffende voer geleverd hebben gekregen, zijn benaderd door de voerleverancier. 'Het gaat om partijen Corngold geleverd vanaf 26 februari', zegt een woordvoerder van Duynie. 'Uit voorzorg mogen rundveehouders deze leveringen voorlopig niet voeren.'


Melkophaling opgeschort

De melkophaling op de bedrijven die (mogelijk) diervoer met aflatoxine hebben afgenomen, is direct opgeschort. In de afgelopen dagen hebben buitendienstmedewerkers van zuivelbedrijven tankmelkmonsters genomen op deze bedrijven. Qlip heeft de tankmelkmonsters van de betrokken bedrijven zo snel mogelijk onderzocht, waardoor de meeste bedrijven al in het weekend weer konden worden vrijgegeven voor melkophaling.

De laatste bedrijven hebben maandag de uitslag ontvangen.

Wie er verantwoordelijk is voor de besmetting met aflatoxine, daar kan Duynie niets over zeggen. 'Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat is afgeweken van het monitoringsprogramma voor aflatoxine. De focus ligt nu op het beperken van de schade en het oplossen van deze calamiteit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer