Vleeskalf beter af met verse melk

Een kalf dat bij de melkveehouder na de biest koemelk krijgt, heeft bij de vleeskalverhouder een hogere kans op een goede gezondheid dan wanneer het kalf na de biestperiode kunstmelk krijgt.

Vleeskalf+beter+af+met+verse+melk
© Nieuwe Oogst

Dat stelde Annet Velthuis van Royal GD en lector Rundergezondheid bij Aeres Hogeschool woensdag tijdens het Eveal-webinar 'Longproblemen bij kalveren treffen ons allemaal ' voor vleeskalverhouders. Ze baseert zich op een analyse van risicofactoren rond de gezondheid van een vleeskalf.

Opvallend, reageert Ruurd Jorritsma, universitair hoofddocent aan de universiteit van Utrecht. 'Het voordeel van kunstmelk is dat dit product mooi stabiel en gebalanceerd is, op maat voor mineralen en eiwit. Nadeel is dat dit een kunstmatig product is. Immunologische stoffen zitten er minder in. We denken dat er bepaalde andere stoffen in melk zitten waardoor kalveren minder gevoelig zijn voor ziekten.'

Uit de analyse komt verder naar voren dat ook de kunstmelkkwaliteit wisselend is. 'Melkveehouders met meer aandacht voor de kunstmelkkwaliteit leveren ook vitalere kalveren', constateert Velthuis. Andere factoren op het melkveebedrijf die van invloed zijn op de levensvatbaarheid van kalveren zijn onder meer de biestvestrekking en huisvesting.

Het is niet enkel de melkveehouder is die de overlevingskansen van het kalf bepaalt, benadrukt Velthuis. 'De kalverhouder zelf heeft hier meer invloed op dan de melkveehouder. Toch hebben ze ieder hun eigen verantwoordelijkheid.'


Stressmomenten

In het webinar werd de nadruk vooral gelegd op het voorkomen van longproblemen bij kalveren. Vaak is bij een dergelijk probleem een relatie te leggen met een stressmoment of een infectiebron met virus of bacterie. Velthuis attendeert daarom op het gestructureerd werken in de stallen. 'Een kalverhouder die bijvoorbeeld in de vorige koppel een lage dierdagdosering heeft, doet het ook vaak goed bij de huidige koppel. Verder helpt goede ventilatie.'

LTO-vakgroepvoorzitter kalverhouderij Wim Thus is blij dat er veel onderzoek wordt gedaan naar de vitaliteit van vleeskalveren om de resultaten te verbeteren: 'De gezondheid van kalveren blijven verbeteren, is een uitdaging voor de kalverhouderij én de melkveehouderij. Er gebeurt veel op dit vlak.'

Zo signaleert de vakgroepvoorzitter dat het uitvalspercentage de laatste jaren daalt, net als het antibioticagebruik. 'We hebben het best in de vingers, maar we moeten nog extra stappen zetten. De kalverhouder is in staat om de diergezondheid goed te managen, maar het blijft levend vee.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer