Rabobank vindt dat krimp veestapel geen doel op zich moet zijn

Rabobank ziet voelt weinig voor krimp van de veestapel als de belangrijkste oplossing van het stikstofprobleem. In plaats daarvan moeten ook de mogelijkheden van emissiebeperking door innovatie worden onderzocht. De bank is niet tegen krimp, maar vindt dat geen doel op zich.

Rabobank+vindt+dat+krimp+veestapel+geen+doel+op+zich+moet+zijn
© Dirk Hol

Dat meldt de bank in een reactie op het televisieprogramma Zembla. Daarin suggereert Frans Timmermans dat banken sommige leningen aan niet-duurzame landbouw afschrijven omdat de landbouw de komende jaren snel zal overgaan op een duurzamere werkwijze. Rabobank denkt dat de zaak genuanceerder ligt.


Bas Rüter, directeur Duurzaamheid bij Rabobank Nederland, denkt dat Timmermans dit niet zo stellig heeft beweerd. 'Hij heeft gezegd, 'kijk goed naar de leningen in de intensieve veehouderij, anders kun je in de toekomst een probleem hebben'. De essentie van een financiële dienstverlener is dat we ondernemers met een vergunning financieren om een bedrijf te voeren. Op het moment dat er aan die bedrijfsvoering wat moet veranderen, dan doen we dat samen. Stap voor stap. Dat is altijd zo geweest.'


Afboeken slecht plan

'Het zal altijd zo zijn dat een lening op basis van zekerheden wordt afgelost: de hoofdsom en de rente. Dat verwachten onze spaarders van ons', zegt Rüter. 'Bij nieuwe financieringen kijken we of die voldoen aan de verwachtingen van de samenleving en financiële zekerheden. Voor bestaande leningen hebben we het gesprek met de klant om stap voor stap mee te gaan in die verandering. En als dat niet meer kan, dan is een moment dat tijdig komt van stoppen of met pensioen gaan.'

Rüter voelt weinig voor afboeken. 'Als we zouden afboeken op een lening, dan is dat onverantwoord voor onze spaarders en de toezichthouders vinden daar ook wat van. Want een degelijke bank zal niet als subsidie-instrument worden gebruikt. Die zal bij nieuwe transacties criteria hanteren die inspringen op de veranderende omgeving. Het is een door Zembla zwart-wit geframede stelling die door Timmermans niet zo bedoeld is en volledig ontkent wat de essentie is van financiële dienstverlening.'

Carin van Huët, directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank Nederland sluit zich bij die woorden aan. 'Het afboeken van leningen leidt niet tot betere biodiversiteit. We willen onze klanten ondersteunen en helpen bij het doormaken van die transitie. Bij nieuwe aanvragen kijken we hoe het er dan voor staat.'


Niet tegen krimp

Rabobank is niet tegen krimp van de veestapel als dat een gevolg is van bijvoorbeeld innovatie en/of verduurzaming of als dat de mogelijkheid met de minste economische neveneffecten zou zijn om de Klimaatakkoord afspraken tijdig te realiseren. Dat is ook wat er al in sector gebeurt, vindt de bank. Ook ondersteunt Rabobank de vitalisering van de varkenssector waar saneringsplannen deel van uitmaken. Deze leiden ook tot een afname van de veestapel.

Rabobank is wel tegen gedwongen krimp als een op zichzelf staande doelstelling, omdat de impact voor de landbouw, de economie en de individuele ondernemer enorm is en omdat een gedwongen reductie gewenste ontwikkelingen als innovatie en verduurzaming remt. Immers: ondernemers lijden omzetverlies en hebben daardoor geen buffer om te investeren in nieuwe ontwikkelingen die gerichter en meer bijdragen aan het reduceren van emissies.


Inzet op innovatie

Rabobank wil innovatie nadrukkelijk een plek geven in de transitie naar duurzamere landbouw. Door voorop te blijven lopen met innovatie kan Nederland ook internationaal een voortrekkersrol blijven spelen, stelt Rüter. 'Nederland kan een proeftuin zijn voor duurzaamheidslandbouw. Die ideeën kunnen we ook weer exporteren. De Nederlandse land- en tuinbouw, met alles eromheen, heeft het potentieel om oplossingen te leveren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer