Timmermans probeert boerenorganisaties gerust te stellen

De Europese agrarische koepelorganisatie Copa-Cogeca heeft bij Eurocommissaris Frans Timmermans opnieuw bedenkingen en twijfels geuit over de Green Deal. Timmermans nam donderdag deel aan de online jaarvergadering van de twee Europese landbouwkoepels.

Timmermans+probeert+boerenorganisaties+gerust+te+stellen
© Europese Unie

In de vergadering bevestigde Timmermans zijn belofte van begin dit jaar voor een effectbeoordeling van elk afzonderlijk voorstel dat de commissie doet over de Green Deal. De landbouwers in de Europese Unie (EU) maken zich ook zorgen over het feit dat Timmermans heeft gedreigd de hervorming in te trekken als de triloogbesprekingen met het Europees Parlement en de landbouwministers van de lidstaten niet voldoende opleveren.Timmermans herhaalde in de vergadering dat hij niet van plan is het voorstel in te trekken, maar hij sloot het opnieuw niet uit. Critici zeggen dat er te weinig Green Deal-vernieuwing in het nieuwe GLB zit. Hij verwacht dat de triloog-onderhandelingen met LNV-ministers nog positieve verschuivingen kunnen opleveren.


Er komt onder meer een nieuw etiketteringssysteem voor dierenwelzijn. Het is een van de elementen van de boer-tot-bordstrategie van de EU. Volgens de landbouworganisaties moeten de nieuwe EU-regels gebaseerd zijn op 'objectieve wetenschappelijke kennis' en niet op 'emotionele argumenten van dierenactivisten'. Elk nieuw voedseletiketteringssysteem brengt nieuwe controles en kosten voor veehouders met zich mee. Dat baart de organisaties nu al zorgen.


Niet zonder boeren en tuinders

Aankomend LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak nam ook deel aan het overleg met Timmermans. Hij heeft de Eurocommissaris duidelijk gemaakt dat de Green Deal en boer-tot-bordstrategie 'niet gaat werken zonder onze Nederlandse boeren en tuinders. En dat hij daarmee alleen verder komt als hij met ons in overleg gaat.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer