Timmermans: 'Banken moeten leningen bio-industrie afboeken'

Banken moeten sommige leningen aan niet-duurzame landbouw afschrijven, vindt Eurocommissaris Frans Timmermans. Dat is 'superurgent' nu de landbouw de komende jaren snel moet overgaan op een duurzame werkwijze.

Timmermans%3A+%27Banken+moeten+leningen+bio%2Dindustrie+afboeken%27
© Europese Unie

Timmermans, tweede man van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor klimaatzaken, deed zijn oproep in het tv-programma Zembla. Banken als de Rabobank moeten hun verantwoordelijkheid nemen, aldus de Eurocommissaris.Banken moeten niet alleen voorkomen dat de wereld veel rijkdom aan planten- en diersoorten verliest en dat boeren in de knel komen, maar ook hun klanten beschermen, zegt Timmermans. 'Want vroeg of laat ben je die leningen dan echt kwijt. En wat zeg je dan tegen je spaarders?'


Brussel wil de Europese landbouw de komende jaren snel verduurzamen. Zo moet binnen tien jaar een kwart van de landbouw biologisch zijn. Dat is nu nog maar een fractie. De Nederlandsche Bank waarschuwde vorige zomer al dat honderden miljarden euro's aan investeringen van Nederlandse financiële instellingen gevaar kunnen lopen, doordat de biodiversiteit onder druk staat. Zo staan sommige teelten onder druk omdat insecten die planten bestuiven schaars worden. Van oudsher is vooral de Rabobank een belangrijke geldschieter voor de landbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer