ZLTO+De+Meierij%3A+%27Actief+beleid+voor+leefbaar+buitengebied%27
Nieuws
© Studio Van Assendelft

ZLTO De Meierij: 'Actief beleid voor leefbaar buitengebied'

Voer een actief beleid om het buitengebied van Meierijstad mooi en leefbaar te houden. Koester daartoe de agrarisch ondernemers, bied ruimte voor ontwikkeling en blijf in overleg. Dat is de strekking van de agrarische visie van ZLTO De Meierij die het bestuur dinsdagmiddag aanbood aan wethouder Jan Goijaarts.

Gemeente Meierijstad (Veghel, Sint-Oedenrode, Schijndel) komt binnenkort met een conceptomgevingsvisie, waarin ze haar ambities en beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving voor de lange termijn vastlegt. De ZLTO-afdeling wil met haar agrarische visie de beleidsmakers van actuele informatie voorzien over de agrarische sector en haar zienswijze op de toekomst meegeven. Het visiedocument is tot stand gekomen in samenwerking met de boeren en tuinders in de gemeente.

'We hopen dat onze visie een waardevolle bijdrage is voor de inhoud van de gemeentelijke omgevingsvisie en voor de discussie hierover in de gemeenteraad', zegt ZLTO-bestuurslid Marlies van der Zanden. 'Ook hopen we de samenwerking met de gemeente verder te verbeteren. Hopelijk waarderen ze de kennis en kunde die we als ZLTO en onze leden te bieden hebben eens te meer bij het lezen van het document.'


Veel veranderingen

'De laatste jaren zijn veel veranderingen te zien in de agrarische sector', schrijft ZLTO in haar visiedocument. 'Behalve een forse toename in regelgeving en goede ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid is er vooral een flinke teruggang in het aantal bedrijven te zien in Meierijstad.'

De komende jaren dreigt er volgens ZLTO ook veel grond aan de landbouw onttrokken te worden. 'We vinden daarom dat de gemeente van passief naar actief beleid moet om het buitengebied van Meierijstad mooi en leefbaar te houden', aldus Van der Zanden.


Toekomstperspectief

'De uitdaging voor onze sector en gemeente is: hoe kunnen we er samen voor zorgen dat er voldoende boeren en tuinders overblijven om het mooie buitengebied van Meierijstad te onderhouden en daarbij gezond voedsel en mooie bomen en planten te produceren. Dat kan in onze ogen alleen als er ruimte en toekomstperspectief is voor ondernemers.'

ZLTO De Meierij verwacht dat de burgemeester, wethouder, raadsleden en (betrokken) ambtenaren het visiedocument goed doorlezen en als naslagwerk gebruiken bij het opstellen en beoordelen van de omgevingsvisie. 'We zien ook graag dat ze bij vragen en nieuwe beleidsvorming proactief contact opnemen met ons, zodat agrarische belangen goed bekend en gekend zijn bij het opstellen en beoordelen van beleid', zegt Van der Zanden.


Vitaal buitengebied

Wethouder Jan Goijaarts: 'Onze kernen en buitengebieden zijn allemaal anders en hebben specifieke kansen en uitdagingen. Het college is dan ook erg blij met deze zienswijze van ZLTO op de toekomst. Het mooie ervan is dat de uitgangspunten voor het gebruik gebaseerd zijn op goede praktijkkennis. En die kunnen we als gemeente goed gebruiken.'

Aanbevelingen van groepen in de samenleving, die het gemeentebestuur actief vertellen wat hun ideaal is voor de fysieke leefomgeving, helpen om de gemeentelijke omgevingsvisie aan te scherpen en zijn volgens de wethouder zeer welkom. 'De komende tijd bekijken we de aanbevelingen van ZLTO en alle anderen die ons meegeven wat zij belangrijk vinden voor Meierijstad. We werken graag samen met ZLTO aan een vitaal buitengebied in Meierijstad voor nu en in de toekomst.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer