Nederland stemt tegen tijdelijke verlenging tebuconazool

Nederland zal zich deze week tijdens een vergadering van de Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) in Brussel verzetten tegen een tijdelijke verlenging van de werkzame stof tebuconazool.

Nederland+stemt+tegen+tijdelijke+verlenging+tebuconazool
© Koos van der Spek

Minister Carola Schouten van LNV schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederland een stemverklaring gaat gebruiken om tegen de tijdelijke verlenging van deze specifieke stof te stemmen. Tebuconazool is onder meer de werkzame stof in fungiciden als Folicur, Skyway Xpro en Prosaro.

De werkzame stof is een van de vijf azolen waarover de Tweede Kamer in 2013 een later gewijzigde motie van de Partij voor de Dieren heeft aangenomen. Daarin werd ervoor gepleit deze stoffen van de markt te weren. De Nederlandse delegatie wil volgens Schouten in lijn met deze motie reageren op het verleningsvoorstel van de Europese Commissie.


45 werkzame stoffen

De tijdelijke verlenging van de goedkeuringsperiode geldt voor een jaar. Dit besluit betreft in totaal 45 werkzame stoffen. De Europese Commissie stelt voor om de goedkeuring voor de stoffen te verlengen, omdat de besluitvorming buiten de schuld van de aanvragers niet op tijd is afgerond.

De herbeoordeling van werkzame stoffen is complex en duurt soms langer dan is voorzien, schrijft Schouten als verklaring. Zonder tijdelijke verlenging moeten stoffen formeel van de markt worden gehaald. Naast tebuconazool betreft dit besluit van de commissie ook een groot aantal laagrisicostoffen, zoals plantenextracten, feromonen en micro-organismen. Het verzet van Nederland betreft alleen tebuconazool.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer