Friese+CDA+en+ChristenUnie+bezorgd+over+weidevogelregels
Nieuws
© Willem Dijkema

Friese CDA en ChristenUnie bezorgd over weidevogelregels

De Friese Statenfracties van CDA en ChristenUnie maken zich zorgen over het draagvlak voor weidevogelbeheer. Zij stellen vragen aan Gedeputeerde Staten.

Provincie Fryslân werkt aan nieuwe regels voor handhaving van de zorgplicht voor weidevogels. Deze regels zouden moeten worden vastgelegd in de omgevingsverordening.

Volgens CDA en ChristenUnie werken de regels demotiverend. 'De uitvoerbaarheid van deze regels wordt namelijk zeer in twijfel getrokken door LTO Noord en het Kollektivenberied Fryslân. Daarom vrezen ze dat het draagvlak voor weidevogelbeheer snel af zal nemen en de relatie met de nazorger ernstig onder druk komt te staan. Dat zou funest zijn voor de weidevogels, het laatste wat iedereen wil', geven de partijen aan.


Uitleg landbouwgedeputeerde

Bovendien is niet duidelijk hoe deze regels bij zullen dragen aan het halen van de doelen, stellen CDA en ChristenUnie. Daarom vragen zij aan landbouwgedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA) om uitleg over de werkbaarheid van de regels en willen ze weten of er overleg is geweest met de landbouwkoepels, de collectieven voor agrarische natuur en de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW).


Ook vragen CDA en ChristenUnie of er bij het provinciebestuur bereidheid is om een andere werkwijze te volgen: samen met boeren, collectieven en BFVW een praktische werkwijze ontwikkelen om boeren te helpen om aan de zorgplicht te voldoen.

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer