Initiatiefnemers+willen+van+start+met+Aanvalsplan+Grutto
Nieuws
© Ruud Ploeg

Initiatiefnemers willen van start met Aanvalsplan Grutto

De initiatiefnemers van het Aanvalsplan Grutto willen dit jaar van start met vier tot zes gebieden in Friesland en Noord-Holland. Dat zei oud-burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone, een van de opstellers van het plan, donderdag op de digitale weidevogelkennisavond in Friesland.

Het Aanvalsplan Grutto is eind vorig jaar aangeboden aan landbouwminister Carola Schouten. Basis is dat boeren in kerngebieden van 1.000 hectare het weidevogelbeheer gezamenlijk oppakken. Voor beheersvergoedingen, inrichtingskosten en afwaardering van grond is 1,2 miljoen euro per gebied nodig. 'We staan nu op een cruciaal moment dat er zekerheid moet komen over de financiering', aldus Crone.

Die financiering moet komen uit structurele subsidies van minimaal tien jaar uit Europa, Nederland en een vergoeding voor de vastlegging van CO2. De initiatiefnemers zijn hierover in gesprek met Rabobank die een CO2-bank heeft gelanceerd. Ook voeren ze een lobby in Den Haag en met het bedrijfsleven, zoals de zuivelindustrie en de retail.


Geen bezwaar

Het oorspronkelijke plan van Crone – 'Friese burgers voor Friese boeren' – was om het weidevogelbeheer te financieren met een opslag van 2 cent op ieder pak melk, ongeacht van welke leverancier. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft hier geen bezwaar tegen – volgens Crone een grote doorbraak – 'maar we mikken als eerste op de gangbare subsidies en fondsen, omdat we dit jaar van start willen'.


Volgens Crone is een groot kerngebied nodig om de weidevogels goed te beschermen, omdat de vogels anders te kwetsbaar zijn voor onder meer predatoren. Het Agrarisch Natuurfonds Fryslân zet zich juist in voor 'weidevogelpareltjes'. Het fonds koopt agrarische weidegrond op om hier weidevogelbeheer mogelijk te maken.


Eerste bedrijf

Het bedrijf van weidevogelboer Murk Nijdam in Wommels is het eerste bedrijf dat het fonds wil aankopen. Door crowdfunding is al 3,2 hectare gekocht en zijn een grote plasdras en vogelkijkhutten aangelegd. 'Als we ons niet inzetten voor de kleine pareltjes, zijn we de grote parel Fryslân niet waard', stelde voorzitter Rendert Algra van het Agrarisch Natuurfonds Fryslân.

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben hun ambitie opgeschroefd in de begin deze maand uitgebrachte startnotitie weidevogels. Daarin zetten ze ook in op robuuste kerngebieden van 1.000 hectare en langjarige beheersvergoedingen. Voor de extra inzet op weidevogelbeheer is 10 miljoen euro per jaar extra Rijksgeld nodig, aldus gedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA).

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer