Vochtig circulair voer beter voor leghen en kostprijs

Een deel van het voereiwit voor leghennen is te vervangen door het gebruik van vochtig voer via voerconcept Soliq. Voordelen naast het gebruik van circulaire grondstoffen zijn minder selectief eten en daarmee betere prestaties van de leghennen bij lagere voerkosten.

Vochtig+circulair+voer+beter+voor+leghen+en+kostprijs
© Agrifirm

Donderdag 18 maart hield Agrivaknet een webinar over alternatieve eiwitbronnen. Een van die alternatieven is vrijwel direct inzetbaar op legpluimveebedrijven. Het Soliq-voerconcept vervangt een gedeelte van het droge voer door een vloeibaar eiwitrijk mengsel.

Partners in het voerconcept zijn Roxell, die de voerinstallatie levert, Bonda voor het vloeibare mengsel en Agrifirm voor het droge voer. Bonda levert een eiwitrijk mengsel van meerdere grondstoffen. Daarvoor is volgens adviseur Willy Vloet van Agrifirm bewust voor gekozen. 'Door gebruik van een mengsel van vaste leveranciers garanderen we dat de samenstelling stabiel is.'


20 procent vloeibaar

Zo'n 20 procent van het te voeren pakket bestaat uit het vloeibare mengsel en 80 procent is een kernvoer dat Agrifirm speciaal afstemt op dit mengsel. Het vloeibare mengsel wordt aan het begin van de voergoot op het voer gedoseerd. Zo houden de kippen het systeem zelf schoon. Het Bridolay spiraalvoersysteem van Roxell zorgt ervoor dat het vochtige mengsel en de droge grondstoffen goed mengen. Dat voersysteem is van roestvrij staal, zodat het goed bestand is tegen het zure voer.

De combinatie van het natte mengsel en het droge voer levert een aantal voordelen op. Ten eerste is het goedkoper dan 100 procent droog voer. De uitstoot van kooldioxide is 5,1 procent lager, berekende adviesbureau Blonk en er is 12 procent minder soja in het voer nodig.

Voor leghennen biedt het volgens Vloet echt voordelen. 'Met de huidige onbehandelde hennen pelleteren we het voer niet meer, maar geven we ze een voer met fijne en grovere delen. Hennen selecteren altijd eerst de grove delen en krijgen daardoor niet altijd een goed gebalanceerd voer binnen. Met het Soliq-concept hebben we dit nadeel niet. De fijne delen in het voer plakken aan de grovere delen vast. Alle hennen in de hele stal krijgen dus eenzelfde goed gebalanceerd voer binnen.'


Voordeel 1,50 euro per ronde

De betere gebalanceerde voeropname betekent dat de hennen veel stabieler produceren. Het zuurdere voer verbetert ook nog eens de vertering. 'Het doorlegvermogen van de hennen is duidelijk beter' stelt Vloet. 'Samen met de lagere voerkosten is het voordeel 1,50 euro per hen per ronde. Voor biologische kippen is dit het dubbele. Daarmee kun je de investering in het systeem voor biologisch en gangbaar in twee tot vier jaar terugverdienen.'

Drie gangbare legpluimveehouders en één biologische legpluimveehouder werken met het Soliq-concept. Enkele bedrijven zijn ermee aan het opstarten. Volgens Vloet zijn er voldoende eiwitrijke vloeibare grondstoffen beschikbaar voor een verdere uitbreiding bij zowel gangbaar als biologisch. 'De stabielere prestaties van de hennen zijn, als je het mij vraagt, de belangrijkste reden om ervoor te kiezen. Zowel bij gangbare als bij biologische hennen kan het snel uit. Ieder ei dat je extra raapt is interessant, zeker in concepten zoals biologisch.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer