Cono-kaas met vegetarisch stremsel

Cono Kaasmakers maakt voortaan bijna alle kazen voor afzetkanalen zoals versspeciaalwinkels en markten met vegetarisch stremsel. De eerste daarmee bereide jonge kazen worden na Pasen geleverd. Naar verwachting is eind 2022 ook alle leeftijdskaas vegetarisch.

Cono%2Dkaas+met+vegetarisch+stremsel
© Pixabay

Volgens Cono Kaasmakers steeg het aantal mensen dat vegetarisch eet de afgelopen twee jaar 50 procent. De groei van het aantal vegetariërs en veganisten zal nog verder doorzetten. Dat blijkt uit het onderzoek 'Vegatrends 2020' van de Vegetariërsbond. Reden voor Cono om over te stappen op vegetarisch stremsel. Dierlijk stremsel, een complex van spijsverteringsenzymen, is afkomstig uit de maag van jonge kalveren of sommige andere jonge zoogdieren.


'De overstap naar vegetarisch stremsel was echt een groot project, waarbij kwaliteit het uitgangspunt was. En de unieke smaak en smedigheid van CONO-kaas moest precies hetzelfde blijven', geeft kaasmeester Lieke Kortekaas aan. 'Het enige verschil is dat we nu een vegetarisch stremsel gebruiken om de melk in te dikken tot wrongel.'

'Aangezien onze kaasmakers de stremming altijd al handmatig controleren en ze de wrongel met de hand roeren, konden we hun expertise meteen inzetten', geeft ze aan. De smedigheid heeft te maken met de textuur van de kaas. Die moet volgens Kortekaas zacht romig zijn, maar toch veerkrachtig en samenhangend van consistentie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer