Europese+miljoenen+op+de+tocht+in+Noord%2DHolland
Nieuws
© Twan Wiermans

Europese miljoenen op de tocht in Noord-Holland

De CDA-fractie en LTO Noord in Noord-Holland hebben alarm geslagen dat de provincie miljoenen aan Europese subsidie dreigt mis te lopen. Omdat er in de begroting geen geld is gereserveerd voor de cofinanciering die de de POP3-gelden vereisen.

Gedeputeerde Ilse Zaal heeft toegezegd te zullen bekijken of de cofinanciering van het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) bij de begroting nog valt te repareren. CDA-Statenlid en landbouwwoordvoerder Willemien Koning is blij met die toezegging. 'We zijn geschrokken door het signaal van LTO Noord, die aangaf dat de cofinanciering voor de POP3-gelden ontbreekt in de stukken.'

Dat zou betekenen dat er voor belangrijke programma's voor landbouw en natuur die onder het POP3 vallen, geen geld meer beschikbaar is. Het CDA heeft op 29 juni in Provinciale Staten om opheldering gevraagd tijdens de behandeling van de kadernota. 'POP3 is een belangrijk Europees ontwikkelingsprogramma dat met twee jaar is verlengd.'


Uitdagingen

De extra middelen zijn belangrijk, zeker ook gezien de uitdagingen waar de landbouw voor staat, stelt gewestelijk voorzitter Nico Verduin van LTO Noord. 'Kijkend naar de bodem, waterkwaliteit en biodiversiteit moeten we flinke stappen zetten. Deze Europese gelden zijn daarvoor onontbeerlijk en liggen klaar om te worden ingezet.'

Noord-Holland zette via de POP3-gelden jaarlijks miljoenen in voor agrarische projecten, waaronder de verbetering van de landbouwstructuur, waterbeheer via het Landbouwportaal en de jongeboerenregeling.


Kavelruil

Koning wijst op de de kavelruilprojecten die door Stivas met Europese steun worden begeleid. 'Die ruilen dienen niet alleen de landbouw, maar ook de natuur. Zoals bij de realisering van het Natuurnetwerk Nederland. Het zou een enorme gemiste kans zijn als Noord-Holland die Europese gelden niet meer benut voor het uitvoeren van zulke projecten.'

De CDA'er noemt het een grote fout dat de cofinanciering voor grondgebonden projecten in de kadernota ontbreekt. 'We houden scherp in de gaten of het bij de komende begroting wel wordt opgenomen. We kunnen ons dit verlies aan middelen niet veroorloven.

Zaal heeft aangegeven dat ze het nut van de inzet van de Europese gelden onderschrijft, maar dat de coalitie geen geld voor landbouw heeft opgenomen in het coalitieakkoord, vertelt Koning. 'Gelukkig wil ze wel kijken of het toch mogelijk is de middelen alsnog vrij te maken om in de begroting op te nemen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer