Hoger+beroep+in+fipronilzaak+op+7+december
Nieuws
© Huisman Media

Hoger beroep in fipronilzaak op 7 december

Op 7 december wordt het hoger beroep van LTO Nederland/NOP tegen de Staat in de zaak over de fipronilcrisis in de Nederlandse pluimveesector behandeld. Dat laat de belangenbehartiger weten.

De sector vind dat veel schade voorkomen had kunnen worden als toezichtouder NVWA eerder had gewaarschuwd over het illegale gebruik van fipronil. In plaats daarvan zweeg de NVWA daar maandenlang over. LTO/NOP ziet dat als onrechtmatig.

In de zomer van 2017 werd de Nederlandse pluimveesector getroffen door de fipronilcrisis. Honderden miljoenen eieren werden vernietigd, kippen werden geruimd en bedrijven werden geblokkeerd door de NVWA. Dat heeft de pluimveesector tientallen miljoenen euro’s gekost.


Waarschuwingsplicht

In juli 2019 oordeelde de rechtbank dat de NVWA geen waarschuwingsplicht had, en dat het niet onrechtmatig was dat de NVWA Chickfriend zonder de sector te waarschuwen hun gang liet gaan tot zo’n driekwart jaar na de eerste signalen. 'De NVWA wist als toezichthouder al in november 2016 van de fraude met fipronil door Chickfriend', stelt LTO/NOP in een verklaring. 'Chickfriend mengde fipronil illegaal door een schoonmaakmiddel heen, zonder dat de getroffen pluimveehouders daarvan op de hoogte waren.'

In oktober 2019 hebben 111 pluimveehouders en de vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland/NOP, ondersteund door de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders hoger beroep aangespannen. De partijen zijn het niet eens met de eerste uitspraak van de rechtbank, en hebben grote vraagtekens bij delen van de onderbouwing daarvan.


NVWA

Volgens LTO/NOP ligt de lat voor onrechtmatig handelen door de Staat hoog. 'De pluimveehouders zijn van mening dat die grens in deze zaak ver is overschreden. De onafhankelijke Commissie Sorgdrager, die onderzoek deed naar de crisis en de borging van voedselveiligheid, constateerde eerder dat de NVWA niet adequaat had gereageerd op de signalen over het gebruik van fipronil.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer