SecurEggFarmer+klaar+voor+uitrol
Nieuws
© Twan Wiermans

SecurEggFarmer klaar voor uitrol

Na twee jaar van ontwikkeling is SecurEggFarmer klaar om te worden uitgerold in de praktijk. 'Als ondernemer moet je zelf verantwoordelijkheid nemen en voedselveiligheid waarborgen. Dat heeft de fipronilcrisis wel duidelijk gemaakt', zegt legpluimveehouder Marco Peelen.

SecurEggFarmer is een initiatief uit de legpluimveehouderij. Het ontstond in 2018 in reactie op de fipronilcrisis uit 2017. Er werd een gecertificeerd bedrijf ingezet dat een niet-gecertificeerd middel gebruikte voor bloedluisbestrijding. Toen kwam pijnlijk aan het licht dat ondernemers in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor het waarborgen van voedselveiligheid.

De ontwikkeling van SecurEggFarmer startte in 2018. In 2019 en 2020 waren in totaal 25 bedrijven betrokken bij de testfase. Deze werd voor de zomer afgerond.

SecurEggFarmer is een coöperatie die leghennenhouders ondersteunt door leveranciers, producten en toepassingen voor de pluimveesector te toetsen aan wet- en regelgeving, IKB-Ei en andere relevante ketenvoorwaarden.


Afgeschermde database

De informatie die SecurEggFarmer verzamelt, wordt gerangschikt in een overzichtelijke en afgeschermde database. De deelnemers zijn er daardoor altijd zeker van dat ze werken met producten die voldoen aan alle eisen en regelgeving.

'Het is voor een ondernemer ondoenlijk om dat allemaal zelf te controleren. Voor mijn bedrijf weet ik nu zeker dat het goed geregeld is. En dat geeft mij rust in mijn bedrijfsvoering.' Peelen heeft in Meerlo een bedrijf met 195.000 scharrelkippen en werd door de fipronilcrisis ernstig gedupeerd.


Ruim vijftig producten

Ter illustratie licht Peelen de gang van zaken toe bij de aanmelding van zijn bedrijf bij SecurEggFarmer. Zo bleek tijdens de intake dat in het bedrijf veel meer producten werden gebruikt dan Peeters zelf had ingeschat. Het waren er uiteindelijk ruim vijftig, variërend van voedingsmiddelen, afleidingsmaterialen en reinigings- en ontsmettingsmiddelen tot smeeroliën.

'Enkele smeermiddelen bleken niet geschikt voor een bedrijf met leghennen. Daarvoor heb ik een alternatief gezocht', zegt de pluimveehouder. Door deel te nemen aan SecurEggFarmer wordt Peelen ontzorgt. En hij is zich meer bewust van de producten die hij gebruikt en zijn eigen werkwijze, geeft hij aan.

De komende periode zullen in enkele vakmedia artikelen verschijnen die vanuit verschillende hoeken belichten hoe SecurEggFarmer werkt en wat de toegevoegde waarde ervan kan zijn voor een leghennenhouder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer