ZIBO nachtvorstventilator goed voor 3 hectare fruit

Zinger Mechanisatie heeft de ZIBO Nachtvorstventilator ontwikkeld. De axiaalventilator kan een oppervlakte van 3 hectare tegen vorst beschermen.

ZIBO+nachtvorstventilator+goed+voor+3+hectare+fruit
© Zinger Mechanisatie

Nachtvorst betekent voor fruittelers een jaarlijks terugkerende zorg. Traditioneel kiezen telers ervoor om hun gewas te beregenen en daarmee vorstschade te voorkomen. Buiten de kosten voor beregenen is de kans op uitspoeling van meststoffen en daarmee de toename van ziektes een nadeel van deze techniek. Dit heeft Zinger Mechanisatie geïnspireerd om de ZIBO Nachtvorstventilator te ontwikkelen.

De nachtvorstventilator is robuust gebouwd, heeft een diameter van 2 meter en rijkt tot 10 meter hoogte. De luchttemperatuur is op deze hoogte warmer. Door de warmere lucht schuin naar beneden te blazen, wordt de koude aan de grond verdreven en vermengd. De ventilator draait 360 graden om zijn as en kan daardoor 3 hectare tegen vorst beschermen.


Gering geluidsniveau

Dankzij de speciale kunststofuitvoering van de ventilatorbladen heeft de ventilator een gering geluidsniveau. Geluidshinder voor omwonenden wordt hierdoor vermeden. Als er geen stroompunt voorhanden is, kan de ZIBO Nachtvorstventilator worden voorzien van een stroomaggregaat.

De ZIBO Nachtvorstventilator wordt hydraulisch bediend en is voorzien van steunvoeten voor stabiele plaatsing. Met behulp van een ingebouwde temperatuurmeter start de nachtvorstventilator automatisch als de weerssituatie daarom vraagt. De fruitteler blijft op de hoogte middels dankzij een appnotificatie.


Ervaringen

De ervaringen uit het eerste praktijkjaar zijn positief. Zo blijkt de opbrengst van blauwe bessen hoger, is de uitspoeling minder en is de inzet van gewasbeschermingsmiddelen lager. Dit maakt een nachtvorstventilator voor fruittelers snel een rendabele investering, stelt Zinger Mechanisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer