NPPL%3A+22+procent+besparing+bij+variabel+loofdoden
Nieuws
© Han Reindsen

NPPL: 22 procent besparing bij variabel loofdoden

Variabel loofdoden levert een besparing op van gemiddeld 22 procent. Dat is de ervaring van deelnemers aan de Nationale Proeftuin Precisielandbouw.

Zeven deelnemers aan de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) waren in 2018 en 2019 actief met variabel loofdoden van aardappelen. Alle telers hebben het toen nog toegelaten middel Reglone toegepast.

Gemiddeld werd er 22 procent midden bespaard ten opzichte van de standaarddosering, zoals aangegeven door de teler zelf. Dat levert een kostenbesparing op van 8,61 euro per hectare. In vergelijking met de waardes gegeven in de KWIN is de besparing veel groter, maar dat is volgens de onderzoekers niet realistisch. Er kan nog meer worden bespaard als de spuit per dop kan variëren.


Meerdere manieren

Variabele loofdoding kan op meerdere manieren en in verschillende situaties worden uitgevoerd: egaal gewas, gewas met meer variatie en met meer natuurlijke afsterving, gebruik van satellietbeeld, dronebeeld of sensor op de trekker. Berekeningen voor verschillende scenario's tonen aan dat de meeste manieren van het toepassen van variabele loofdoding zichzelf terugbetalen.

Bij gebruik van duurdere middelen, zoals Quickdown en Spotlight, zal dat eerder voor een positief resultaat zorgen dan de goedkopere middelen, zoals Reglone. Als er weinig variatie binnen een perceel optreedt, zal de besparing ook minder zijn. Hierdoor zullen investeringen van sensoren en aanpassingen op de spuitmachine minder snel uit kunnen. Gebruik van satelliet -en dronebeelden zijn hier eerder een optie. Met hoge variatie binnen percelen zullen alle aanpassingen zich eerder terugverdienen.


Effectiviteit

De NPPL-telers gaven aan dat de effectiviteit van de bespuiting vergelijkbaar is met de standaardbespuiting. Echter de bruikbaarheid van deze techniek is zeer afhankelijk van de beschikbaarheid van data. Gebruik van recente satellietbeelden komt de effectiviteit ten goede, maar die zijn niet altijd beschikbaar. Het gebruik van dronebeelden is een alternatief, maar een relatief dure optie.

Daarnaast bleek er een terughoudende houding te zijn voor het gebruik van variabele loofdoding, omdat er nog weinig ervaring is met de middelen die nog beschikbaar zijn na het verbod op Reglone. Verwacht wordt dat de effectiviteit met de andere middelen evengoed is, al is dit nog niet uitgebreid in de praktijk getoetst.

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer