Westland gaat strenger controleren op waterzuiveringsplicht

Gemeente Westland gaat strenger controleren op de waterzuiveringsplicht. Ze brengt in kaart wat de nullozers zijn, welke bedrijven zelf zuiveren en een mobiele installatie hebben en welke ondernemers de mazen in de wet opzoeken.

Westland+gaat+strenger+controleren+op+waterzuiveringsplicht
© Thierry Schut

'Die bedrijven gaan we aanpakken. Daar wordt de komende periode strenger op gecontroleerd', zegde wethouder Leen Snijders (ChristenUnie/SGP) de fracties onlangs toe in de commissievergadering. Met name oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en Westland Verstandig drongen aan op meer handhaving. Tot nog toe heeft de gemeente geen handhavingsverzoeken gedaan.

Vanaf 1 januari 2019 zijn glastuinbouwbouwbedrijven verplicht hun afvalwater te zuiveren. Het Hoogheemraadschap van Delfland werkt aan een collectieve waterzuivering op de AWZI Nieuwe Waterweg. De deelnemende glastuinders hebben uitstel gekregen van de zuiveringsplicht.


Aansluiting bij waterzuiveringscoöperatie

Bijna alle tuinders hebben zich aangesloten bij de Waterzuiveringscoöperatie Westland. Slechts een handvol bedrijven heeft dat om uiteenlopende redenen niet gedaan, stelt het college. 'Zij hebben reeds zelf een zuivering, contracten voor mobiele zuivering, beraden zich nog of zijn nullozer.'

Gemeente Westland wil bovendien een aanpassing van het beleid om freeridergedrag te voorkomen. Op dit moment kan tegen deze bedrijven niets worden ondernomen, stelt Snijders.

Gemeente Westland heeft, samen met het Hoogheemraadschap van Delfland en Glastuinbouw Nederland, minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W) verzocht het Besluit activiteiten leefomgeving aan te passen. Volgens de gemeente ondermijnt dit gedrag het draagvlak voor verwijdering van gewasbeschermingsmiddelen.


Wachten op businessplan

Gemeente Westland wil samen met Zuid-Holland borg staan om het risico te delen van de investering van de zuiveringsinstallatie, die is begroot op rum 12,5 miljoen euro. Hiervoor moet eerst een businessplan klaar zijn. In maart verwacht de wethouder de raad hierover te informeren.

Voor de oppositiepartijen duurt het allemaal te lang. Volgens de partijen zijn de initiatiefnemers aan het rekken om niet te hoeven voldoen aan de milieuwetgeving. Snijders weersprak dat. Volgens hem probeert de gemeente samen met anderen een groot probleem op te lossen met een collectieve waterzuivering. 'Dat is de beste oplossing in onze ogen. Anders moet een groot deel van de glastuinbouw zijn poorten sluiten omdat het heel duur is om zaken te regelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  60 %
Meer weer