HSS%2Dtechniek+boomgaardspuiten+werkt+99+procent+driftreducerend
Nieuws
© HSS

HSS-techniek boomgaardspuiten werkt 99 procent driftreducerend

De Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) heeft de techniek Intelligent Spray Application (ISA) van Hol Spraying Systems (HSS) erkend voor 99 procent driftreductie.

De optie HSS ISA is leverbaar op alle enkelrij boomgaardspuiten met een tankinhoud van 1.000 tot en met 3.000 liter. De machines die zijn afgeleverd in 2019 en 2020, rijden al in de praktijk bij fruittelers en vallen vanaf nu ook onder de 99 procent DRT-erkenning voor driftreducerende technieken. De 99 procent DRT-erkenning is goedgekeurd zonder gps.

Bij aanvang van het nieuwe seizoen zijn er tien machines uitgerust met HSS ISA. Deze machines gaan in vier verschillende landen aan het werk. Fruitconsult volgt dit seizoen vier machines in verschillende regio's. Zo ontstaat er veel praktijkervaring die kan worden gebruikt om de advisering actief aan te passen aan de nieuwste technieken.


Machine realtime volgen

Vorig jaar heeft HSS in Geldermalsen een samenwerking met Agromanager gehad. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat de HSS Controlbox in combinatie met de Agromanager Spraycontroller nog beter is geworden. Het is nu ook mogelijk de machine realtime te volgen met de volgende parameters: locatie, actuele flow (met twee of zes flowmeters) en actuele tankinhoud.

'Als we de HSS ISA-besturing ook uitrusten met de Spraycontroller, dan is het zelfs mogelijk de afgifte per boom in drie hoogtezones te laten variëren. Dit biedt veel mogelijkheden bij de inzet van dunmiddelen en groeiregulatoren. Deze combinatie is speciaal ontwikkeld voor de fruitteelt', meldt HSS.


Boom efficiënt aansturen

Na uitgebreid testen heeft HSS gemerkt dat Isobus-terminals niet in staat zijn om de afgifte ten opzichte van de hoogte van de boom zo efficiënt aan te sturen als de Spraycontroller. Hierdoor is het aansturen van de machine door middel van 3D-taakkaarten mogelijk. Op deze manier is HSS in staat om 52 hectare te behandelen op boomniveau in drie verschillende hoogtesecties.

'Met het maken van taakkaarten en het terugkoppelen van de afgifte naar Agromanager is het mogelijk om een correct tankadvies te geven voor de volgende behandeling en is het mogelijk zelf de boomgroei vast te leggen', stelt HSS.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer