Fresh+Upstream%3A+informatie+over+biociden+is+versnipperd
Nieuws
© Han Reindsen

Fresh Upstream: informatie over biociden is versnipperd

De digitale beschikbaarheid, betrouwbaarheid en volledigheid van informatie over biociden in de Nederlandse voedselketen is onvoldoende. Die conclusie trekt de stichting Fresh Upstream uit recent onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).

Als agroketens geen algehele toegang hebben tot biocideninformatie, is het moeilijk om te voldoen aan de wetgeving rondom toelating en gebruik. Het bedrijfsleven en de overheid moeten stappen zetten om dit te verbeteren, concludeert de stichting Fresh Upstream. Dan kunnen producenten en distributeurs van biociden hun data beter ontsluiten. Daarnaast zijn gebruiks- en veiligheidsvoorschriften vanuit de overheid nog niet genoeg gedigitaliseerd.

Voor alle partijen in de keten is het belangrijk om over de juiste toelatingsinformatie, gebruiks- en veiligheidsvoorschriften te beschikken. Het onderzoek van WUR laat zien dat die informatie zich in verschillende databases bevindt. De onderzoekers adviseren om toelatingsnummers (vanuit de overheid) en artikelnummers (vanuit de markt) digitaal aan elkaar te koppelen. Een betere samenwerking is daarvoor nodig. 'Idealiter werken alle schakels in de keten vanuit e´e´n databron', stelt de stichting.


Info via eigen systeem delen

Fresh Upstream, dat werkt aan één uniforme, digitale ketentaal in de internationale versketen is de opdrachtgever van het onderzoek. De stichting is in 2018 opgericht door FNLI, GroentenFruit Huis, Frug I Com, CBL, Nevedi, LTO Nederland en GS1 Nederland. Programmamanager Harrij Schmeitz: 'Het zou ideaal zijn als een teler het etiket van een middel kan scannen en de informatie via het eigen systeem kan delen met ketenpartners. Maar dit blijkt nog verre toekomstmuziek.'

WUR en Fresh Upstream publiceerden begin 2020 een vergelijkbaar onderzoek naar informatie over gewasbeschermingsmiddelen. Daar kwamen vergelijkbare conclusies uit als in het huidige. De data van biociden blijkt zelfs nog meer versnipperd dan van gewasbeschermingsmiddelen, omdat bij biociden meer sectoren betrokken zijn en er veel meer producttypes zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer