Informatie+over+gewasbescherming+te+versplinterd
Nieuws
© Koos van der Spek

Informatie over gewasbescherming te versplinterd

De informatie over gewasbeschermingsmiddelen in de voedselketen is zeer versplinterd en onvolledig. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).

Innovaties in de land- en tuinbouw volgen elkaar in rap tempo op om voedsel steeds efficiënter, duurzamer en veiliger te produceren. Daarom hebben boeren en tuinders behoefte aan betere informatiestromen.

Voor alle schakels in de voedselketen is het belangrijk om over de juiste productinformatie van gewasbeschermingsmiddelen te beschikken. Denk aan toelatingsinformatie en gebruiks- en veiligheidsvoorschriften. Idealiter kan de boer of tuinder het etiket van het middel scannen en de informatie via het eigen systeem delen met ketenpartners. De praktijk blijkt echter weerbarstig.


Versplinterd

Het onderzoek van de WUR, in samenwerking met de internationale versketen Fresh Upstream, laat zien welke informatiestromen, standaarden en typen er circuleren rondom gewasbeschermingsmiddelen. Dit is nog zeer versplinterd. Zo zijn artikelnummers van gewasbeschermingsmiddelen nog niet automatisch gekoppeld aan toelatingsnummers en hanteert elk land zijn eigen coderingssysteem.

Jan Vogels, onderzoeker van de WUR: 'Een aardappelteler moet allerlei zaken rondom het gebruik van een gewasbeschermingsmiddel registreren, bijvoorbeeld de plaag waartegen hij het gebruikt, de fase van de teelt, het type grond, de klimaatzone en de houdbaarheidsdatum van het middel. Het is cruciaal dat hij de juiste informatie krijgt van zijn leverancier. Maar als in systeem A met bijvoorbeeld kilo's wordt gewerkt, terwijl in systeem B percentages staan geregistreerd, is een fout snel gemaakt.'


Nieuwe technologieën

De onderzoekers concluderen dat de sector beter kan werken met eenduidige informatiestandaarden. Alleen dan kunnen boeren en tuinders hun geautomatiseerde systemen beter instellen en aan de steeds strengere eisen van retailers rondom productinformatie voldoen.

'Smart farming en precisielandbouw worden steeds meer de norm in de land- en tuinbouw. Als je als boer of tuinder de etiketinformatie van je gewasbeschermingsmiddelen nog handmatig moet overtypen, kun je die technologieën minder effectief benutten', zegt Vogels.


Ketenbrede discussie

Het onderzoek is onderdeel van project 'Trusted source; betrouwbare, digitale informatie over voedselproducten' dat de WUR uitvoert in opdracht van de overheid en het bedrijfsleven. Fresh Upstream organiseert na de zomer een ronde tafel voor stakeholders om te verkennen hoe de sector de adviezen uit het rapport kan uitvoeren. Inmiddels doen de WUR en Fresh Upstream een vergelijkbaar onderzoek naar het delen van data rondom dierbehandelingsmiddelen.

Weer

 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 2°
  70 %
Meer weer