14+oktober+is+nationale+groente%2D+en+fruitdag
Nieuws
© Liset van der Laand

14 oktober is nationale groente- en fruitdag

Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) heeft woensdag 14 oktober uitgeroepen tot nationale groente- en fruitdag.

Op deze dag staan groenten en fruit in de spotlight en dat is broodnodig, stelt het NAGF. Uit onderzoek blijkt dat het gros van de Nederlanders veel te weinig groenten en fruit consumeert.

Ruim 30 procent van de Nederlanders eet op doordeweekse dagen tijdens de lunch nooit groenten of fruit. Slechts 20 procent geeft aan vier of vijf dagen per week groenten en fruit bij de lunch te nuttigen. De overige 80 procent houdt het bij een oer-Hollandse broodlunch.


Dit moet anders, vindt het NAGF. De eerste editie van de nationale groente- en fruitdag staat in het teken van de 'groentefruitrijke lunch', omdat het lunchmoment bij uitstek kansen biedt om de groente- en fruitconsumptie te verhogen.


Gezonder eten

Uit een peiling van het NAGF komt naar voren dat een derde van Nederland graag gezonder wil eten en de intentie heeft om meer groenten en fruit te eten tijdens de lunch. Mensen willen met name afvallen, gezonder leven of fitter worden.

Deze licht positieve trend is ook zichtbaar in het aankoopgedrag. Nederlandse huishoudens kochten in de eerste acht maanden van 2020 gemiddeld 10 tot 15 procent meer groenten voor gebruik binnenshuis dan vorig jaar. 'Het feit dat we meer groenten in huis halen stemt hoopvol', stelt het NAGF.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer