LTO Noord: 'Motivatie voor agrarisch natuurbeheer in gevaar'

Provincie Noord-Holland trekt de stekker uit de pilots voor agrarisch natuurbeheer binnen het Natuurnetwerk Nederland. De proeven zouden tot eind dit jaar duren. In de Mijzenpolder, de Eilandspolder-West en het Wormer- en Jisperveld is geëxperimenteerd met duurzaam agrarisch natuurbeheer, het alternatief voor de bestaande agrarische natuurbeheersubsidies.

LTO+Noord%3A+%27Motivatie+voor+agrarisch+natuurbeheer+in+gevaar%27
© Nieuwe Oogst

In deze regeling worden de eisen van het Natuurnetwerk Nederland zwaarder meegenomen, ook omdat de afspraak voor langere tijd geldt, geeft de provincie aan. 'Zo komt er voor boeren een keuze en duidelijkheid voor de komende jaren.'

Volgens provinciaal bestuurder Albert Hooijer van LTO Noord valt er met de nieuwe systematiek niet veel te kiezen voor ondernemers. 'Als boeren meer kosten moeten maken en minder vergoed krijgen, is de motivatie om aan agrarisch natuurbeheer te doen in gevaar. Zonder een gezonde economische basis is dat niet vol te houden.'


Provincie confronteren

Hooijer wil daarom de provincie confronteren met de financiële gevolgen van de nieuwe systematiek. 'Een accountant heeft doorgerekend dat een bedrijf in de rode cijfers schiet doordat de vergoedingen worden teruggeschroefd, terwijl ook de productie fors omlaaggaat.'


Volgens een woordvoerder van de provincie was er al al langer onvrede bij de deelnemende partijen. 'Daarbij werd steeds duidelijker dat de opgaves in de pilotgebieden breder zijn, denk daarbij aan zaken zoals stikstof en bodemdaling.'


Gebiedsgerichte aanpak

Door de pilots te laten overgaan in de gebiedsgerichte aanpak, wordt voldaan aan een breed gevoelde wens om het proces meer sturing en voortgang te geven, stelt de woordvoerder. 'En op deze manier wordt gezorgd voor helderheid en perspectief voor de boeren.'

De agrarische collectieven bevriezen hun inzet om met agrarisch natuurbeheer het Natuurnetwerk Nederland te realiseren, laat Frank de Wit namens de vier collectieven weten. 'Wij heroverwegen onze deelname aan deze gebiedsgerichte processen.'


Onwerkbaar

De Wit zegt dat de provincie wil doorgaan met de processen, terwijl er nog geen toekomstbestendige regeling is vastgesteld. 'Zonder zo'n alternatief zien we geen rol meer in deze gebieden. Deze versie van duurzaam agrarisch natuurbeheer is voor onze leden onwerkbaar.'

Het is volgens De Wit heel duur en ineffectief. 'De boeren hebben dan geen keuze, het pachtcontract inleveren biedt geen alternatief. Wij hebben als collectief een versie ontwikkeld die wel wordt gedragen, maar die zonder argumenten terzijde is geschoven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer