G%C3%BCttler+wiedeg+zaaien+voor+graslandonderhoud
Nieuws
© Güttler

Güttler wiedeg zaaien voor graslandonderhoud

De Duitse machinefabrikant Güttler komt met een nieuwe machine voor graslandverzorging. De machine voor wiedeg zaaien was te zien op de beurs Agritechnica in het Duitse Hannover en is nu voor verkoop beschikbaar.

Ruim een jaar geleden werd de wereldprimeur wiedeg zaaien door Güttler gepatenteerd en gepresenteerd tijdens de Agritechnica. Sindsdien hebben loonwerkers de machine in de praktijk uitgebreid getest. De machine is nu voor verkoop beschikbaar in 3 of 6 meter werkbreedte. Vanaf dit seizoen zijn er ook wiedzaaimachines voor demodoeleinden beschikbaar.

'Het principe van de Güttler-wiedegzaaier is dat elke wiedegtand een zaadpijp aan de achterzijde heeft waarmee het zaaizaad tot aan de bodem wordt gebracht en het zich daar verdeelt. Wiedeg zaaien is daarmee een combinatie van rijen zaaien en volvelds zaaien. Daarmee is er meer effect te realiseren dan alleen op rijtjes zaaien', zegt Koen Dieker van Güttler Nederland en België (Vlaanderen).


Met wiedeg zaaien kan ook gras dat wat langer is worden doorgezaaid. Het plakken van zaden aan langer of nat gras is uitgesloten. De doorzaaiperiode kan zo aanzienlijk worden verlengd. Ook is het systeem niet windgevoelig. Zo wordt doorzaaien nog beter. Met het systeem zijn ook groenbemesters of andere gewassen te zaaien.


GreenMaster

Güttler bouwt al vanaf 2005 jaren de GreenMaster-graslandverzorgingsmachines in meerdere werkbreedtes. De visie van Güttler is dat alvorens (door) te zaaien, eerst de graszode moet worden ontdaan van vilt, onkruiden en slechte grassen. Daarna in dezelfde werkgang zaaien en met de Güttler-prismawals het zaad in de bodem drukken. De Güttler-prismawals kan ook voor andere toepassingen apart worden gebruikt met of zonder zaaiapparaat.

De GreenMaster-serie bestaat uit een tweerijige wiedeg met 12 millimeter dikke tanden met ervoor het gepatenteerde egaliserende ripperboard. Het zaaien vindt volvelds plaats met een pneumatisch zaaiapparaat en een Güttler-wals drukt het zaad in de bodem. De capaciteit ligt hoog: er kan tot 15 kilometer per uur worden gereden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer