G%C3%BCttler+maakt+meer+dan+rollen
Achtergrond
© Hendrik Begeman

Güttler maakt meer dan rollen

Bij Güttler denk je in eerste instantie snel aan die eigenaardig gevormde rollen. Op zich niet verwonderlijk, want deze rollen hebben het merk bekendheid gegeven. Maar het programma is een stuk breder.

Güttler heeft de vertegenwoordiging in Nederland sinds zes jaar zelf ter hand genomen. De fabrieksvertegenwoordigers Koen Dieker en Henri Wenting behartigen de Güttler-belangen voor zowel Nederland als Vlaanderen. Güttler is een familiebedrijf in het Zuid-Duitse Kirchheim met productielocaties in Duitsland en in Hongarije.

Het idee achter de walsen komt voort uit onderzoek van Fritz Güttler in een poging om een ideaal zaaibed neer te leggen. Hieruit ontstond de bekende prismawals, ook wel de bierdopjeswals genoemd, naar de vorm van de rollen.

Meerdere variaties

Deze walsen zijn er in meerdere variaties en kunnen worden gecombineerd met grondbewerkingsmachines en apparatuur om grasland door te zaaien. De toepassingsmogelijkheden voor akkerbouw en weiland liggen als het gaat om aantallen ongeveer gelijk.

Drie varianten rollen zijn gebaseerd op hetzelfde profiel

'Het bijzondere aan de prismawals is dat hij bij het leggen van een zaaibed het bovenlaagje wat kluiterig laat liggen, zodat het niet dichtslaat of wegwaait. Je behoudt de kruimelstructuur en dat terwijl de grond op zaaidiepte mooi wordt aangedrukt en het zaad in vaste grond komt te liggen', leggen Dieker en Wenting uit.

Drie varianten

Er zijn drie varianten, allemaal gebaseerd op hetzelfde profiel. Als eerste is er de Simplex enkelvoudige rol. Die wordt gebruikt in frontpakkers en als vervanger van een pakkerwals of kooirol in rotorkopeggen en zaaicombinaties. Hij is leverbaar in staal en in kunststof.

Als tweede is er de Duplex. Deze heeft een dubbele rol, waarbij de twee rijen rollen in elkaar steken. De Duplex leent zich goed voor zwaardere gronden als frontpakker voor de trekker.

Als derde is er de rol met twee verschillende maten ringen, bijvoorbeeld de Mediana met 33 en 38 centimeterringen of de Matador met 45 en 50 centimeterringdiameter. Bij deze rollen zit de kleine rol vast op de as en de grote rolt er los tussen. Deze ringen zijn in staal of kunststof te leveren, of half-om-half. Voordeel van kunststofrollen is het 40 procent lagere gewicht.

45 of 50 centimeterrol

De 45 centimeterrol werd eerst hiervoor het meest verkocht, maar de nieuwe 50 centimeterrol wordt nu ook veel gebruikt. Güttler levert ook de passende aanbouwdelen voor alle merken en typen rotorkopeggen.

De 50 centimeter Simplex is een wals met op 3 meter 24 ringen, precies voor elke zaaikouter van de zaaimachine een ring. De mannen attenderen verder op het verschil in insporing van de voorwielen van een trekker bij het gebruik van een frontgewicht vergeleken met een frontpakker voor de trekker.

Supermaxx

Voor het bewerken van harde stoppels is er de Supermaxx, een cultivatorcombinatie met dubbele bladveren. Deze kunnen de grond tot 15 centimeter diep bewerken en vragen een vermogen van 20 tot 25 pk per meter. Met een 6 meter brede machine is het mogelijk er 16 kilometer per uur mee te rijden.

Voor een schoon zaaibed heeft de fabrikant ganzenvoetbeitels ontworpen die vlakker werken en meer aan schoffels doen denken. Ze zijn bedoeld voor cultivatoren om de aanwezige vegetatie op een zaaibed te vernietigen.

De SuperMaxx Bio is er ook in zevenbalkige uitvoering voor meer doorgang bijvoorbeeld bij veel stro.
De SuperMaxx Bio is er ook in zevenbalkige uitvoering voor meer doorgang bijvoorbeeld bij veel stro. © Güttler

De SuperMaxx is populair voor stoppelbewerking en mechanische onkruidbestrijding. De cultivator is leverbaar van 3 tot 9 meter als gedragen machine en van 6 tot 12 meter als getrokken uitvoering. In bio-uitvoering heeft deze cultivator vijf of zeven balken om meer ruimte te maken tussen de tanden, zodat bijvoorbeeld stro niet gaat schuiven en ruimte heeft om uit te wijken.

Doorzaaien

Behalve de akkerbouw doet Güttler ook veel in doorzaaitechniek voor weilanden. Hiervoor is de Harroflex-wiedeg ontwikkeld. In combinatie met een zaaimachine en de Güttler-wals ontstond de GreenMaster. Er zijn verschillende combinaties denkbaar en werkbreedtes van 2 tot 7,5 meter waarbij de bredere machines hydraulisch opklapbaar zijn.

Güttler heeft ook machines voor graslandverzorging.
Güttler heeft ook machines voor graslandverzorging. © Güttler

Een graslandverzorgingsmachine is voorzien van twee rijen 12 millimeter dikke tanden met ervoor een egalisatiebalk en een 'ripperboard' met 12 millimeter dikke tanden waardoor elke 3,5 centimeter graszode wordt aangepakt.

Verstelbaar

De tanden zijn verstelbaar in agressiviteit om onkruid, maar ook slechte grassoorten, eruit te trekken. Zo ontstaat ruimte voor nieuw graszaad, wat door de Güttler-wals in de bodem wordt gedrukt.

Met de Güttler Avant 65 frontpakker is in minder werkgangen een beter zaaibed te maken.
Met de Güttler Avant 65 frontpakker is in minder werkgangen een beter zaaibed te maken. © Hendrik Begeman

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer