Interpolis+waarschuwt+voor+schade+door+winterweer
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Interpolis waarschuwt voor schade door winterweer

Veel sneeuw en strenge vorst kunnen zorgen voor storingen en schade op agrarische bedrijven. Interpolis komt met tips aan boeren en tuinders om de gevolgen van het winterse weer te beperken.

Het KNMI verwacht het komende weekeinde eerst veel sneeuwval en daarna enkele dagen met strenge vorst. Voor verzekeraar Interpolis is dat aanleiding om met name glastuinders en agrarisch ondernemers met een warmtewisselaar te informeren over hoe zij grote schade door de winterse omstandigheden kunnen voorkomen.

Voor glastuinders geldt volgens Interpolis dat ze rekening moeten houden met het gewicht van een pak sneeuw op hun kassen. Als sneeuw lang blijft liggen, kunnen ruiten breken en kasconstructies beschadigd raken.


Sneeuw van glasdek stoken

Het advies is om sneeuw snel van het glasdek af te stoken. Wel moeten tuinders te hoge buistemperaturen in de kassen voorkomen, vanwege kans op schade door verbranding aan het gewas.

Ook geeft Interpolis de glastuinders mee om het schermdoek pas volledig te sluiten als de sneeuw van het kasdek is gesmolten. Verder is het niet verstandig om te proberen de luchtramen te openen als deze vastgevroren zitten.


Antivries in warmtewisselaar

Agrarisch ondernemers met warmtewisselaars moeten volgens Interpolis vooral voorkomen dat het water in hun verwarmingsinstallatie bevriest. Als kleppen vastvriezen kan dat de volledige installatie stilleggen. Het advies is om verwarmingssystemen die in contact staan met buitenlucht te vullen met een antivriesmiddel, zoals glycol.

Verder wijst Interpolis erop om voor de kou te testen of de leegloopklep van de warmtewisselaar werkt en niet vastzit. Bij storing aan hun warmtesysteem kunnen de ondernemers dan de warmtewisselaar, die gevuld is met water, laten leeglopen. Dit voorkomt verdere schade.

Meer informatie over het voorkomen van schade door vorst in de land- en tuinbouw is te lezen op de website van Interpolis.Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer