Tegenslag+bij+aanpak+varkenspest+Duitsland
Nieuws
© Het Utrechts Landschap

Tegenslag bij aanpak varkenspest Duitsland

De aanpak van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland ondervindt een kleine tegenslag. Er zijn twee besmette wilde zwijnen gevonden buiten het noordelijke kerngebied in Brandenburg. De kadavers lagen nog wel binnen de witte zone rond dit kerngebied dat al een vast hekwerk aan de buitenzijde heeft.

De vondst van de kadavers werd woensdagmiddag 20 januari bekend gemaakt door Anna Heyer-Stuffer, leider van de crisisstaf in Brandenburg. Het is een tegenslag omdat maandenlang alle besmette wilde zwijnen binnen de drie kerngebieden in deelstaat Brandenburg werden gevonden. Direct is begonnen met het zoeken naar mogelijke andere kadavers met hulp van zoekhonden, een helikopter en drones.

Verder wordt de nieuwe vindplek van een tijdelijk hekwerk voorzien, dat zo snel mogelijk wordt vervangen door een vast hekwerk. Brandenburg moet nog 100 kilometer van de 250 kilometer vast hekwerk plaatsen op de grens met Duitsland en nog ruim 200 kilometer rond de kerngebieden en witte zones.

In totaal zijn er in het noordelijke kerngebied bij Märkisch Oderland nu 171 besmette zwijnen gevonden en in Brandenburg in totaal 527 met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen. In deelstaat Saksen staat de teller al enige tijd op 17 besmette dieren.

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer