'Kom eens van het erf!'

Tijdens de zoveelste digitale meeting over uitdagingen in onze sector en natuurlijk de invloed van de coronacrisis werd in de rondvraag een beroep gedaan om toch eens verder te kijken dan het eigen erf. Ik dacht: dat doe ik toch? Ik voel me over het algemeen wel in de wereld staan, maar na enige navraag bij mijn vriendinnen blijkt dat ik toch wel in mijn komkommerbubbel leef.

%27Kom+eens+van+het+erf%21%27
© Jan Anninga

Ik kon het me dus gewoon niet voorstellen dat kinderen roze koeken meekrijgen als ontbijt, alleen foute pakjes zoete e-nummers drinken en broodtrommels openen op school waar van alles in zit behalve brood. De juffen in mijn vriendenkring zien veel koek, snoep, taart en pizza als lunch of gevallen waarbij kinderen één appel moeten delen met hun broertje en zusje. Scholen waar kinderen geen fruit mee naartoe nemen, omdat al hun klasgenootjes dat ook niet hoeven van hun ouders. Blijkbaar is gezond eten toch geen vanzelfsprekendheid.

We onderschatten het belang van gezond eten voor onze kinderen enorm. Er is mij uitgelegd dat een stuk taart met een pakje veel te zoete drank een complete suikerbom is, waardoor de hersenen van kinderen heen en weer jumpen. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor de concentratie bij de rekensommen. Ik snapte ook in één keer waarom ik van mijn zwemtrainer iets zoets moest eten voor een sprintwedstrijd. Dan kreeg ik in één keer een stoot energie. Weliswaar was ik daarmee nog niet vooruit te komen, maar dat lag meer in mijn talent.

We kunnen er veel over discussiëren, maar het is wel bewezen dat een gezonde levensstijl – gezond eten, genoeg bewegen, geen overdaad maar balans – helpt bij het verkrijgen van een gezond lichaam. Dan kun je nog steeds de pech hebben dat je ziek wordt. Want dat is altijd het excuus. Hij rookte nooit en kreeg toch longkanker. Ook wij werden van de week opgeschrikt door van dichtbij mee te maken dat een jong en vitaal iemand toch ziek kan worden van het coronavirus.

We onderschatten het belang van gezond eten voor onze kinderen enorm

Inge de Vries, komkommerteler in Erica

Gezond voedsel: laten wij dat nou maken. In veel landen wordt gezond eten door de overheid gestimuleerd met lunches of fruitboxen op school. Dit geeft alle kinderen een goede basis. Ze leren in ieder geval zo fruit te eten. In de hele discussie rond gratis kinderopvang en het terugdraaien van de studietoeslag is dit een klein stapje naar een generatie waarbij gezond eten een vanzelfsprekendheid is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 16°
  0 %
 • Zondag
  30° / 16°
  0 %
 • Maandag
  29° / 15°
  5 %
Meer weer