Ik zie kansen

Net als vorig jaar mag ik dit jaar vanuit mijn klapstoeltje voor de caravan weer een column schrijven. Daar heeft ze alle tijd voor, zullen de redacteuren wel denken. Nou, dat valt nog niet mee.

Ik+zie+kansen
© Jan Anninga

Met een kleuter van vier en een peuter van twee is het best aanpoten. Van de binnenspeeltuin, waarbij je mee omhoog moet klimmen (omdat onze jongste in hetzelfde klimtoestel wil klimmen als de oudste, alleen is deze eigenlijk nog niet geschikt voor zijn korte beentjes) door naar het zwembad dat sowieso een uitdaging is met twee kids zonder zwemdiploma.

Maar we klagen niet. Na vorig jaar twee weken te zijn weggebrand in die superhete weken, genieten we nu van het heerlijke Hollandse weer. Zelfs met de huidige toestand en alle regeltjes die ook hier gelden, is het een topvakantie, waarin we heerlijk tot rust komen en rustig de tijd hebben om weer eens een krantje te lezen en ons wat te bezinnen op de afgelopen tijd.

Want wat is het wat – dat hoef ik hier allemaal niet te herhalen –, maar wat is het wat! De belangrijkste vraag is nog wel: hoe nu verder? Wat gaat er gebeuren? Hoe diep gaan we in een economische crisis belanden en wat zijn de gevolgen? Hoe gaan we erop anticiperen? In onze jaarverslagen hebben we al een coronarisicoprofiel opgenomen. Dit blijft dus nog wel een poosje aan ons hangen en wordt langzaam steeds meer een onderdeel van ons leven.

Ons tuinbouwgebied moet ook maar een toeristische bestemming krijgen

Inge de Vries, komkommerteler in Erica

Grote vraag voor ons is ook: wat zal er gebeuren met alle andere opgelegde eisen? Aan de rem trekken doet de politiek tot nu toe niet. Dus hoe moeten we de komende jaren een crisis overleven en ons ook voorbereiden op een teelt zonder gas bijvoorbeeld? Kunnen we überhaupt nog wel blijven tuinen in ons gebied omdat het Natura 2000-gebied steeds dichterbij komt? En de belangrijkste vraag is misschien wel: hoe moeten we verder als tuinbouwbedrijven in een markt zo grillig en onzeker als de onze?

Na bijna twee weken op een camping te hebben gezeten en gemijmerd over al deze dilemma's, weten we het bijna zeker. Ons tuinbouwgebied moet ook maar een toeristische bestemming krijgen. Logeren bij de tuinder, een grote overdekte camping in onze oude kassen met natuurlijk wel voldoende ventilatie. Altijd blije, vrolijke mensen op de dam en met al die extra coronagolven op komst genoeg vakantiegangers die Drenthe als de topbestemming van Nederland zien. Ik zie kansen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  16° / 8°
  20 %
 • Maandag
  14° / 9°
  95 %
 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer