Onzekerheid troef, overal

Of ik even een column wil schrijven, normaal zeg ik altijd: 'natuurlijk wil ik dat.' Maar toch heb ik deze keer getwijfeld. Er is maar één onderwerp dat ons, in Nederland en wereldwijd, bezighoudt en dat is het coronavirus. Dus is het ook het onderwerp waar ik over wil of moet schrijven. Maar wat moet ik nou over dit onderwerp vertellen?

Onzekerheid+troef%2C+overal
© Jan Anninga

Want ik weet het niet, er is zoveel nieuws, zoveel tabelletjes, zoveel doctoren en BN'ers die je waarschuwen. Er zijn zoveel mensen die in gezondheidsproblemen komen.

En dan nog alle financiële ellende. Alle bedrijven die in één klap hun omzet zien wegvallen. Vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken, met dit virus.

'In control' zijn, is een fijne hippe managementterm. Je wilt graag als bedrijf en als mens controle hebben over de dingen die gebeuren. Het gevoel hebben dat je zelf het roer of stuur vast houdt. We willen graag geloven dat we het in de hand hebben, dat we zelf bepalen wat er gebeurt.

De val is iets zachter, maar langzaamaan blijkt ook dat onze handel weg is

Inge de Vries, komkommerteler in Erica

Tijdens de EHEC-crisis hebben wij het meegemaakt, hoe het is als je in één klap geen geld meer verdient. Als ik de beelden van de bloemenveiling zie, komt dat allemaal weer terug. Nu is d En niet alleen die van ons, de hele wereld is zoekende.

De man in de supermarkt, die nu de grote boodschappen moet doen. De inkoper van de Jumbo die nu niet weet hoeveel zijn klanten kopen. De handelaar bij de handelshuizen die niet weet via welke weg de producten gegeten moeten worden nu de restaurants, groothandel en markten niet meer open zijn.

Waar laat je je aardappels die speciaal geteeld zijn voor de Franse horeca of je asperges die in de restaurants worden geserveerd? De mensen die ze anders opeten, moeten nu toch ook eten zou je zeggen?

Laten we maar hopen dat het goed komt, uiteindelijk komt het goed, over een jaar kan ik hier vast iets zinnigs over schrijven. Nu kan ik alleen maar naar zanger, componist en gitarist Daniel Lohues luisteren:

'Komp wel, 't komp wel goed. Uuteindelijk weten we 't best. Komp wel, 't komp wel goed. Hoop stärft 't lest.'

(Vertaald: 'Het komt wel, het komt wel goed, uiteindelijk weten we hoe het moet, het komt wel, het komt wel goed, Hoop is het laatste wat verdwijnt.')
Pas goed op jezelf en op elkaar en blijf gezond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer